Zelene tehnologije, vodeća tvrtka u Hrvatskoj za razvoj programskih rješenja i optimizaciju poslovnih procesa u gospodarenju otpadom, pokrenula je projekt FoodWaste Hrvatska. Njihova zaokružena paleta proizvoda za pretvaranje ostataka hrane u korisnu sirovinu ima široko djelovanje i zadovoljava sve kategorije korisnika; od kućanstva preko velikih kuhinja pa sve do alternativnih rješenja za veća domaćinstva i OPG-ove.
Prema posljednjem istraživanju iz 2021., koje je objavio Zavod za zaštitu okoliša i prirode RH, svaki stanovnik Hrvatske godišnje baci u prosjeku nevjerojatnih 71 kg hrane, što dovodi do ukupnih 286.000 tona otpada od hrane. Spomenuti otpad , iako ne bi trebao, obično završi unutar spremnika za miješani komunalni otpad. I tu nastaje problem. Naime, gomilanje takvog otpada u miješanom komunalnom otpadu dovodi do nakupljanja neželjenih insekata i glodavaca te izaziva širenje neugodnih mirisa.
Tvrtka Zelene tehnologije ima odgovor na ovaj izazov! Otpad od hrane neprijeporno postaje jedan od vodećih ekoloških, socijalnih i ekonomskih problema modernog društva u direktnoj koliziji sa konceptom održivog razvoja. Generiranje ostataka hrane prilikom pripreme i konzumacije moguće je umanjiti , ali je nemoguće izbjeći.
Zelene tehnologije nude visokotehnološka rješenja koja pokreću revoluciju u načinu tretiranja ostataka hrane. Riječ je o najsuvremenijoj tehnologiji porijeklom iz Južne Koreje koja uz minimalnu potrošnju energije, bez neugodnih mirisa i otpadnih voda, smanjuje ukupnu masu ostataka od pripreme i konzumacije hrane za više od 90%. Dobiveni reducirani nusproizvod predstavlja visokovrijedni dodatak tlu, organsko gnojivo idealno za korištenje u vrtu, voćnjaku ili cvjetnjaku.
Uređaji manjeg kapaciteta, idealni za kućanstva i apartmane, jednostavni su za korištenje, modernog su dizajna i jako se dobro uklapaju u svaku kuhinju. Ono što ih čini još privlačnijima jest činjenica da su i cjenovno prihvatljivi.