Uz užurban životni tempo, pripremiti zdrav i ukusan obrok za svoje klince je postao pravi izazov. Upravo zato je Nestlé kreirao projekt „Vrtim Zdravi Film“ koji već deset godina podupire zdrav način života kroz recepte, savjete za kuhanje i planere jelovnika. Ovaj hvalevrijedni projekt educira o važnosti usvajanja zdravih navika od najranije dobi te kako aktivno uključiti djecu u pripremu i kreiranje jela.
Kuhanje s djecom može biti kaotično i neuredno, ali je prvenstveno zabavno, edukativno i kreativno iskustvo. Djeca koja sudjeluju u pripremi jela više cijene hranu, a kroz kuhanje otkrivaju nove okuse te razvijaju motoričke vještine.
Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita
Povodom Međunarodnog dana kuhara, u suradnji s cheficom - blogericom Nastasjom Chiarom Petrić osmišljeno je nekoliko jednostavnih recepata za zdrava i ukusna jela. Sve namirnice su lako dostupne, a priprema jela ne zahtijeva više od 30 minuta.
Recept za bijeli bolognese umak s integralnom tjesteninom i brokulom oduševit će podjednako roditelje i djecu da u kućnoj radinosti okušaju svoj kulinarski talent, nauče nešto novo, ali se i odlično zabave. Razbiti jaje, promiješati juhu ili mijesiti tijesto zadaci su koje s lakoćom možete povjeriti i onima najmlađima što je dokazala i Nastasjina mala pomagačica.
„Jedan od najučinkovitijih načina kako uvesti novu hranu i namirnice u svakodnevnu rutinu djece je zajedničko kuhanje – znanstveno je dokazano da su djeca koja kuhaju s roditeljima otvorenija za isprobavanje novih okusa i spremnija na usvajanje zdravih životnih navika koje će ih pratiti i u odrasloj dobi . Roditelji su uzor, djeca će češće raditi ono što vide da roditelji rade a ne ono što im kažu, stoga su zajedničke aktivnosti najbolji i najsigurniji put na kojem se Nestlé već godinama pozicionira kao pouzdan partner“ – izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistica iz Nestléa.
Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020
Inspiracije za jednostavne i zdrave obroke nikad dovoljno pa pogledajte i ostale recepte u koje možete uključiti svoje male pomagače!
Bijeli bolognese umak s integralnom tjesteninom i brokulom
Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020
Sastojci za 4 obroka:
- 400 g mljevene puretine
- 1 veći crveni luk
- 1 veća mrkva
- 1 manja tikvica
- 1 paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica suhog origana
- 1 žličica slatke paprike
- Sol i papar
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- 1/2 limunovog soka
- malo parmezana za dovršavanje jela
- malo maslinovog ulja
- 1:1 (2 šalice) integralna tjestenina ili tjestenine od leće, pira ili drugo vrste brašna i kratko kuhana manja brokula
Na maslinovom ulju zapecite mljeveno meso koje ste posolili i popaprili. Za to vrijeme očistite i u sjeckalici usitnite luk, mrkvu, papriku i tikvicu. Dodajte mesu i sve skupa još kratko zapecite. Zatim dodajte protisnuti češnjak i ostale suhe začine, promiješajte minutu, pa ulijte kokosovo mlijeko. Dok se umak kuha, u zasebnom loncu skuhajte tjesteninu al dente, a zadnjih 5 minuta dodajte i brokulu narezanu na manje komade. U umak na kraju umiješajte i malo limunovog soka te ga servirajte s kombinacijom 1:1 tjestenina i brokula.
Hrskava riba i povrće iz pećnice s umakom od jogurta
Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020
- 500g fileta crnog bakalara
- 2 jaja
- 2 nepune žlice pirovog brašna
- 3 šalice kukuruznih pahuljica
- 2 srednja batata
- 2 veća krumpira
- 1 velika paprika
- 1 žličica suhog ružmarina
- 150g grčkog tipa jogurta
- 4-5 većih kiselih krastavaca
- manji stručak svježeg peršin lista ili bosiljka
- 1 žličica senfa
- malo limunovog soka
- sol i papar
- malo maslinovog ulja ili ulja uljane repice
Batat, krumpir i papriku operite i narežite na manje kockice. Začinite solju, ružmarinom i prelijte maslinovim uljem, pa posložite na pleh obložen papirom za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 230° oko 30-35 minuta. Riblje filete provjerite od kostiju, narežite na veće komade, malo posolite sa svih strana, pa zatim umočite u gustu smjesu od jaja i brašna, pa uvaljajte u usitnjene kukuruzne pahuljice. Posložite ribu na drugi pleh obložen papirom za pečenje i pecite ju oko 15-20 minuta na istu temperaturu. Za to vrijeme napravite umak od jogurta tako da naribate krastavce na sitnoj strani ribeža, usitnite začinsko bilje i sve skupa promiješate s jogurtom, senfom, začinima i limunovim sokom. Riba je najbolja kad je svježe ispečena, pa jelo servirajte odmah dok je još toplo.
Kremasto varivo s bučom, kukuruzom i slanutkom
Foto: Sinisa Sunara Vrtim zdravi film, Enzita, Zagreb 23102020
- 1 veći crveni luk
- 1 veća mrkva
- komadić korijena celera ili peršina
- 1 manja paprika
- 1 veći češanj češnjaka
- 1 žličica suhog origana
- 1 puna žličica azijskih začina
- 1/2 srednje buče
- 280g kukuruza šećerca
- 240g skuhanog slanutka
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- 1 puna žlica mascarpone sira
- Sol i papar
- 2 jaja
- 2 pune žlice pirovog brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1-2 pune šake mladog špinata
- 1 puna žlica ghee maslaca
Na ghee maslacu prodinstajte sitno rezani luk, mrkvu, celer i papriku narezanu na kockice. Protisnite češnjak, dodajte preostale začine, još kratko zapecite, pa ulijte sjeckanu rajčicu, 2-3x "isperite" konzervu s vodom, te stavite buču narezanu na kockice. Kuhajte sastojke na srednje jakoj vatri oko 25 minuta. Zatim dodajte isprani kukuruz i slanutak, a za to vrijeme od jaja, brašna, soli i malo maslinova ulja izradite smjesu za noklice. Ukuhajte ih 5 minuta prije kraja. U zadnjoj minuti umiješajte i mascarpone, te na kraju dodajte i mladi špinat.
Dobar tek!