Ovih 5 tradicionalnih blagdanskih deserata vraćaju stvari na svoje mjesto
Svake godine pojavi se neki desert koji zavlada društvenim mrežama.
Ove godine to je bila Dubai čokolada. Sjajna, raskošna, viralna i neupitno ukusna - ali je dosadila. Sad je sve "Dubai": palačinke, knedle, fritule, sladoled, kava... Dubai čokolada imala je svojih pet minuta, ali blagdani su ipak vrijeme za nešto drugo - za tradiciju, a ne za hashtagove.
Ovih pet blagdanskih slastica koje savršeno funkcioniraju kao anti-Dubai izbor. Bez hypea, bez algoritma - samo kvaliteta koja traje stoljećima.
1. Stollen – njemački kolač koji se ne jede odmah
Stollen nije desert za nestrpljive. Ovaj bogati njemački blagdanski kolač pun je suhog voća, orašastih plodova, začina i marcipana, a izvana je posut debelim slojem šećera u prahu. Ono što ga čini posebnim jest činjenica da se često peče tjednima prije Božića i odležava kako bi okusi postali još puniji i zaokruženiji.
Niederegger stollen iz Lübecka jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih na svijetu. Ova kuća postoji još od 1806. godine i poznata je po vrhunskom marcipanu, koji u njihovom stollenu igra glavnu ulogu.
Stollen se reže na tanke šnite, jede polako i uglavnom nije fotogeničan, te je baš zato savršen anti-trend desert.
2. Panettone – talijanski kolač koji okuplja
Panettone je možda najpoznatiji blagdanski kolač. Dolazi iz Milana, visok je, mekan, prepun kandiranog voća, a njegova priprema traži strpljenje i opasno slastičarsko znanje. Klasični panettone nije nešto što bilo koja domaćica može nabrzinu zamijesiti. Izrada panettonea je znanstveno precizna i potrebno je čak tjedan dana da se panettone napravi!
U posljednjih nekoliko godina sve su popularnije varijante panettonea s kremom, a posebno se ističe panettone s pistacijom. Izvana klasičan, iznutra punjen bogatom, orašastom kremom, on spaja tradiciju i mali suvremeni twist.
Panettone se uglavnom služi nakon ručka kao desert, a ako se sve ne pojede, jede se idući dan za doručak.
3. Rafioli – blagdanska slastica s rukopisom doma
Rafioli su možda najmanje trendovski, ali i najemotivniji desert na ovoj listi. Ovi mali punjeni kolači u obliku polumjeseca duboko su ukorijenjeni u našu tradiciju.
U mnogim obiteljima rafioli su se radili jednom godišnje, za blagdane ili posebne fešte, jer su tražili vrijeme, mir i ruke koje znaju što rade.
Upravo zato su Adria rafioli posebni. Oni nisu industrijski desert, nego kolač s rukopisom. Ručno rađeni, pažljivo zatvoreni, s punjenjem koje podsjeća na domaće recepte, Adria rafioli čuvaju teksturu i okus kakav pamtimo iz djetinjstva. U tradicionalnoj izradi rafiola najvažniji je trenutak zatvaranja tijesta jer svaki rafiol mora biti dovoljno čvrst da zadrži punjenje, ali dovoljno nježan da se topi u ustima.
Rafioli su anti-trend u svom najčišćem obliku. Ne mijenjaju se, ne prilagođavaju se sezonama, ne pokušavaju biti moderni. Oni ostaju isti i baš zato imaju smisla.
4. Mozart kugle – čokoladna klasika koja ne treba trend
Ako postoji desert koji nikada ne mora objašnjavati zašto je poseban, to su Mozart kugle. Kombinacija marcipana, pistacija i tamne čokolade ostala je nepromijenjena desetljećima, a razlog je jednostavan - savršeno je izbalansirana.
Reber Mozart kugle smatraju se jednim od najkvalitetnijih izbora. Za razliku od masovne proizvodnje, Reber se drži tradicionalne recepture i visokog udjela kvalitetnih sastojaka. Fun fact: originalne Mozart kugle nikada nisu bile savršeno okrugle jer je ručna izrada uvijek ostavljala male nesavršenosti, što se i danas smatra znakom kvalitete.
To je desert koji se jede jedan po jedan. I uvijek se čuva za “posebnu priliku”.
5. Shortbrad – škotska jednostavnost koja traje stoljećima
Ako postoji desert koji dokazuje da ne trebaš puno da bi bilo savršeno, to je shortbread. Samo tri osnovna sastojka - maslac, šećer i brašno - i stoljeća tradicije.
Walkers shortbread dolazi iz Škotske i proizvodi se prema recepturi koja se gotovo nije mijenjala od 1898. godine. Walkers shortbread nikada se ne aromatizira vanilijom - njegov okus dolazi isključivo iz kvalitetnog maslaca. Zato je tekstura tako prhka, a okus čist i nenametljiv.