Webgradnja

SAVJETI PRI KUPNJI I UGRADNJI PVC STOLARIJE

Bilo da kupujete PVC stolariju za novogradnju ili mijenjate postojeću stolariju ovi savjeti će vam pomoći da se snađete među mnoštvom ponuđača PVC stolarije i odaberete najbolji omjer cijene i kvalitete u okviru vlastitih mogućnosti.

Svaki ozbiljniji ponuđač PVC stolarije bi za svaki prozor ili vrata koja se ugrađuju na ponudi trebao navesti sve karakteristike prozora/vrata: profil, boju, staklo ili ispunu – panel, okov, dodatnu opremu, koeficijent prolaznosti topline.

KOEFICIJENT PROLAZNOSTI TOPLINE PROZORA / VRATA

Najznačajniji podatak koji govori o kvaliteti stolarije je koeficijent prolaznosti topline prozora koji se označava s Uw (engl. U window) tj. koeficijent prolaznosti topline vrata koji se označava s Ud (engl. U door). Oni se izražavaju u W/m2K i iskazuju gubitak topline ((W) u jednom satu na m2 površine, ako je razlika između vanjske i unutarnje temperature 1K tj. 1°C.

Svaki PVC prozor se sastoji od okvira izrađenog od PVC profila i stakla, tako da se onda koeficijent Uw sastoji od koeficijenta prolaznosti topline kroz staklo – Ug (engl. U glass), koficijenta prolaznosti topline kroz okvir prozora – Uf (engl. U frame) i koeficijenta prolaznosti topline kroz rubni dio stakla Ψg (Psi g).

Što je manja vrijednost koeficijenta Uw, to će prozor biti kvalitetniji toplinski izolator. Vrijednost Uw kvalitetnog prozora trebala bi biti u rasponu 1 – 0,9 W/m2K. Taj koeficijent se može dobiti ugradnjom stolarije s troslojnim staklom i dobrim profilom. Koeficijent se povećava s povećanjem broja prozorskih krila.

STAKLO – ODABIR DVOSLOJNO ILI TROSLOJNO STAKLO

Danas troslojno staklo više nije toliko skupo kao prije nekoliko godina. Razlika u cijeni će se vrlo brzo vratiti uštedama u troškovima grijanja/hlađenja. Preporuka kod novogradnje je ugradnja troslojnog stakla.

Kod kvalitete stakla najvažnija stavka je koeficijent prolaznosti topline kroz staklo Ug koji treba biti što manji.

Kod prozora koji su punjeni plinom argonom morate biti svjesni da će on kroz dvije do tri godine ishlapiti te on nije presudan za kvalitetu stakla.

PROFIL

Kvalitetan profil ima što manji koeficijent prolaznosti topline – Uf. Toplinska provodljivost okvira nije važna samo zbog gubitka topline, nego zbog smanjenja rizika od neželjene kondenzacije vlage iz zraka za vrijeme hladnijeg vremena.

Kada vam idući put prodavač kaže da je njegov profil bolji jer ima 9 komora, a ne 6 kao konkurencija, pitajte ga koji je njegov Uf faktor. Sve će vrlo brzo biti jasno.

RUBNI DIO STAKLA

Za njega je važan koeficijent prolaza topline kroz rubni dio stakla Ψg (Psi g). Poželjno je ugraditi kod novogradnje THX distancere stakla – lajsne koje nisu metalne. U standardne prozore se ugrađuju aluminijski distanceri.

BRTVE

Važno je da su na prozoru tri brtve: vanjska, unutarnja i centralna. Mnogi prozori se isporučuju bez treće – centralne brtve. Ona je važna jer poboljšava zrakonepropusnost prozora. Kod udara vjetra i pojave kondenzata sprječava da voda probije na unutarnju stranu prozora. Također bez nje dolazi do neželjene izmjene zraka uslijed izjednačavanja vanjskog i unutarnjeg tlaka i do neželjenog gubitka topline uslijed zrakonepropusnosti.

OKOV

Standardni okov ima dva položaja: otklop i zaokret.

Nova generacija okova se zove ventilirajući okov i dolazi s trećim položajem za ventilaciju –prozor je zatvoren i voda ne može prodirati unutra, a zrak cirkulira, odnosno gubi se vlaga iz prostora. Oni su izrazito poželjni kod ugradnje zato što PVC prozori i vrata zbog svoje skoro 100% zrakonepropusnusti traže češće prozračivanje i ventiliranje. Svakako se preporučaju kod objekata kao što su vikendice gdje u dužem vremenskom periodu ne postoji mogućnost prozračivanja.

Poželjno je prostore, koji nemaju stolariju s ventilIrajućim okovom, prozračiti najmanje dva puta dnevno kako bi se izmijenio zrak tj. izbacila suvišna vlaga iz prostora.

Kod novogradnje, poželjno je ugraditi rekuperatore zraka.

ROLETE

Ukoliko se prozor isporučuje zajedno s roletom bitno je da je kutija rolete izolirana. To se može provjeriti, tako da se kutija otvori te unutra mora biti stiropor.

Idealno bi bilo da je roleta smještena kompletno s vanjske strane objekta te da nema doticaja s interijerom. Revizija kutije rolete je tada s vanjske strane. U većini slučajeva to nije moguće izvesti, pogotovo ako to nije predviđeno projektom.

UGRADNJA

Na ugradnju stolarije treba obratiti veliku pažnju jer neispravna ugradnja može pokvariti toplinske karakteristike i zrakonepropusnost zgrade. Proizvođač mora dati upute kako se prozori ugrađuju.

Kod novogradnje ispravno je da se stolarija montira na vanjski rub zida te da na njega naliježe izolacija (stiropor ili kamena vuna).

Postoje nekoliko načina ugradnje stolarije: klasična ugradnja s Purpen pjenom i RAL ugradnja.

Kod novogradnje zahtijevajte RAL ugradnju koja podrazumijeva vanjske paropropusno-vodonepropusne brane. Prostor između prozora i zida moguće je ispuniti s ekspandirajućom trakom ili PUR pen pjenom. Ovisno o veličini prozora koji se ugrađuje svaki ima svoje prednosti i mane.

Primjer kvalitetno ugrađenog prozora RAL ugradnjom

Primjer kvalitetno ugrađenog prozora RAL ugradnjom

Primjer ponude za PVC prozor s dvoslojnim staklom i rolet kutijom.

Primjer ponude za PVC prozor s dvoslojnim staklom i rolet kutijom.

KONAČNI ODABIR

Prije ugovaranja dobro je zatražiti atestnu dokumentaciju koja sadrži: atest o koeficijentu prolaznosti topline, atest o vodonepropusnosti te atest zvučne izolacije. Izvođač radova bi također trebao dati Izjavu o sukladnosti kojom garantira da će sve biti ugrađeno u skladu s ponudom i atestnom dokumentacijom.

Imajući sve ovo uvidu odaberite stolariju koja daje naboji omjer cijene i kvalitete u vašem slučaju.

Pogledajte izvođače PVC stolarije.

Izvor: www.webgradnja.hr

Povratak na Net.hr