Saznajte / Isplativije od nekretnina, sigurnije od kriptovaluta – otkrivamo o kojem se ulaganju radi

Image

Visoka inflacija kojoj svjedočimo zadnjih godina svima je pokazala kako je držanje novca na bankovnom računu izrazito neisplativo jer novac na taj način gubi svoju kupovnu moć, a kamatne stope na štednju su vrlo niske.

7.2.2024.
0:02
VOYO logo

Kako bi novac zadržao svoju vrijednost, potrebno ga je uložiti u neki drugi oblik imovine čija cijena s vremenom raste. U Hrvatskoj su još uvijek za tu svrhu najpopularnije nekretnine, ali njihova visoka cijena i mogući balon na tržištu znače da si ih ne može svatko priuštiti. S druge strane, neki pribjegavaju ulaganju u kriptovalute, ali tu se pak radi o vrlo rizičnom ulaganju.

Srećom po investitore i štediše, postoji sve traženiji oblik ulaganja koji je u zadnjih 20 godina nosio viši prinos od nekretnina, a ujedno ima i reputaciju jednog od najsigurnijih ulaganja. To je, naravno, investicijsko zlato u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječni prinos veći od 8%

Potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima u konstantom je rastu zadnjih godina, a glavni je razlog za to visok prinos kojeg je zlato nosilo u prošlosti. Cijena zlata u eurima u posljednjih je dvadeset godina u prosjeku rasla više od 8% godišnje, što je više od većine drugih oblika ulaganja, uključujući i nekretnine u Hrvatskoj, sudeći po HNB-ovom indeksu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj rast najviše je izražen upravo za vrijeme rasta neizvjesnosti, pojave inflacije i općenito u kriznim vremenima, budući da se zlato na tržištu smatra “sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima”. Upravo zbog toga, samo u zadnjih pet godina cijena mu je narasla za više od 60%, što je mnogima donijelo pozamašnu zaradu.

Dodatna prednost fizičkog investicijskog zlata je ta što je sva zarada ostvarena ulaganjem u njega u potpunosti neoporeziva. Na zlatne poluge i zlatnike ne plaća se PDV prilikom kupnje, kao ni porez na kapitalnu dobit prilikom prodaje, što ga čini jednim od rijetkih oblika ulaganja u kojem sva zarada ostaje investitoru, bez ograničenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, zlato je lako prenosivo, jednostavno za skladištiti i moguće ga je unovčiti bilo gdje u svijetu po aktualnom tečaju.

Image

Investicijsko zlato dolazi u obliku zlatnika ili zlatnih poluga

Zlato vs. nekretnine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usporedimo li prosječni rast cijene zlata u posljednjih 20 godina (iznad 8%) s prosječnim rastom cijena nekretnina u Hrvatskoj u istom periodu (oko 5%), možemo zaključiti kako se zlato pokazalo vrlo isplativom alternativom za ulaganje i zaštitu kapitala.

Iako kod nekretnina postoji i mogućnost ostvarenja pasivnog prihoda, one sa sobom nose i brojne troškove poput poreza, održavanja i komunalija. Kod zlatnih poluga i zlatnika, takvih dodatnih troškova nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, bitna razlika je i likvidnost, odnosno mogućnost pretvaranja neke investicije nazad u gotovinu. Prodaja nekretnine može biti dugotrajan i mukotrpan proces, a ako ju želite brzo prodati, morat ćete pristati na značajno nižu cijenu. Zlato, s druge strane, burzovna je roba i u svakom je trenutku zamjenjiva za novac bilo gdje u svijetu.

Ako želite pročitati više o usporedbi ulaganja u zlato i ulaganja u nekretnine, besplatnu e-knjigu na tu temu preuzmite klikom na poveznicu: Nekretnine vs. zlato

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako i gdje kupiti investicijsko zlato u Hrvatskoj?

Ulaganje u zlato najbolje je obaviti kupnjom investicijskog zlata u fizičkom obliku kod ovlaštenih trgovaca kao što je Centar Zlata. Centar Zlata vodeći je hrvatski distributer zlatnika i zlatnih poluga te ovlašteni distributer europskih kovnica s prestižnog LBMA popisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnju investicijskog zlata moguće je obaviti u nekoj od poslovnica Centra Zlata bez čekanja na isporuku ili preko webshopa uz 100% osiguranu dostavu na kućnu adresu u roku samo dva radna dana. Osim toga, klijentima je na raspolaganju i opcija pohrane zlata u sigurnim sefovima Centra Zlata koja je prvih godinu dana u potpunosti besplatna, a zlato je moguće preuzeti bilo kada.

Image

Centar Zlata ovlašteni je distributer vodećih europskih kovnica

U ponudi Centra Zlata moguće je naći širok asortiman zlatnika i poluga – od popularnih dukata s likom cara Franje Josipa do sve traženijih kompleta malih poluga UnityBars koji nude visoku razinu fleksibilnosti investitoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako i vi želite zaštititi svoju ušteđevinu od inflacije i recesije ulaganjem u investicijsko zlato, djelatnike Centra Zlata možete kontaktirati za besplatne konzultacije pozivom na broj 01 3000 783 ili slanjem e-maila na info@centarzlata.com, a najbolju ponudu zlatnih poluga i zlatnika u Hrvatskoj pogledajte klikom na link: webshop Centra Zlata.

*ovaj tekst služi isključivo za informiranje te ne predstavlja investicijski savjet

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo