PROMO

SAMSUNG: Sustavi za grijanje budućnosti

Ako ostanete bez daha kada dobijete račun za grijanje, niste jedini. Zagrijavanje doma potrebno je i više od 200 dana u godini, tako da je odluka koji je sustav grijanja najbolji za naše potrebe i novčanike itekako važna. Za početak, preporučljivo je konzultirati se sa stručnjacima, odvagnuti različite potrebe i odabrati pouzdanog proizvođača. Tako ćete hladne mjesece i topla ljeta provesti bez brige.

Nije potrebno previše naglašavati kako je zamjenom sustava grijanja moguće značajno smanjiti troškove, istovremeno olakšati svakodnevicu i učiniti dobro za okoliš. Ponuda rješenja je raznolika i svaki proizvođač, naravno, obećava najbolje rezultate po najnižoj cijeni. Pritom moramo biti svjesni kako najjeftinije rješenje ne mora biti i dugoročno isplativo, budući da može donijeti i dodatne troškove. Odabir sustava grijanja i hlađenja doma dugoročna je investicija, koju je svakako na početku platiti i nešto više i pritom izabrati pouzdanog proizvođača, poznatog po kvalitetnoj izradi, stručnoj podršci i sa stalnim tehnološkim napretkom. Jedna od tvrtki s bogatim iskustvom na tom polju je svakako i Samsung, koji je u posljednjih nekoliko godina obogatio ponudu s kvalitetnim i naprednim sustavima klimatizacije i grijanja. Svjesni potrebe kućanstava za optimalnim i energetski učinkovitim rješenjima, Samsung je predstavio toplinske pumpe, koje se s pravom smatraju sustavom grijanja budućnosti.

Što trebate znati o toplinskim pumpama

U prirodi se toplina spontano prenosi s toplijeg tijela na hladnije. Tako funkcioniraju i toplinske pumpe, koje pomoću tehnologije prijenosa topline omogućavaju razmjenu toplinske energije i koriste obnovljive izvore energije u prirodi. U praksi, mogu proizvesti energiju za grijanje prostora i vode koristeći ne više od 25 posto električne energije kupljene preko distributera i do 75 posto energije izvučene iz okoline, čak i pri vrlo niskim zimskim temperaturama.

Sustave u osnovi dijelimo ovisno o tome kakvu dizalicu topline koriste. Postoje inačice zrak – zrak, zrak – voda, zemlja – voda i voda – voda. Neke namjenski služe samo za grijanje prostora, druge za zagrijavanje pitke vode, a neke služe za grijanje vode i prostora. Tehnologija je izuzetno fleksibilna jer se toplinske pumpe mogu prilagoditi po potrebi, budući da rade pomoću inverter tehnologije.

Zbog velikih razlika u načinima rada sustava s toplinskom pumpom, prirodnih i zemljopisnih uvjeta okoline u kojoj se nalaze, različitih veličina i namjena objekata, kao i raznovrsnih ponuda na tržištu, treba obraditi puno tehničkih informacija i praktičnih savjeta stručnjaka. Svaki objekt za sebe je izazov, a sustav je potom moguće prilagoditi potrebama korisnika i objekta.

U cjelini, međutim, u usporedbi s drugim sustavima grijanja, toplinska pumpa omogućava veće uštede energije potrebne za zagrijavanje prostora i viši stupanj učinkovitosti, sigurnosti, udobnosti, jednostavnosti i pouzdanosti uporabe.

Samsung pomiče granice

Kao što ističe tvrtka Samsung koja je vodeća u području brojnih tehnoloških proizvoda, u posljednjih nekoliko godina velik naglasak stavljen je na razvoj uređaja za ventilaciju, klimatizaciju i grijanje. Samsungov uobičajen ekološki sustav grijanja sastoji se od jedne vanjske jedinice, hidro-jedinice povezane sa solarnim panelima, sustavom podnog grijanja i uobičajenih radijatora, termostatom i svim potrebnim instalacijama za opskrbu toplom vodom, a naravno, ne nedostaje ni daljinski upravljač. Tvrtka nudi devet mono inverter toplinskih pumpi i 14 split inverter sustava u rasponu snage od 4 do 16 kW.

Mono sustav će zagrijati prostor i vodu, a također će i ohladiti prostor pomoću rashladne vode. Vanjska jedinica može biti i hibridna, uz pomoć solarnih kolektora i spremnika za pohranu energije. Split sustav grijanja osim gore navedenih uključuje vanjsku jedinicu, hidro jedinicu i prateći spremnik. Ovaj sustav za grijanje je također kompatibilan sa svim uobičajenim sustavima i pruža iznimnu energetsku učinkovitost. Uz jednostavnu instalaciju i upravljanje može služiti za opskrbu doma vodom grijanom na 55 stupnjeva, čak i kad je vanjska temperatura do -25 stupnjeva, s obzirom na to da i pri vanjskoj temperaturi od -10 stupnjeva radi s 90 posto učinkovitosti. Korištenjem nove generacije kompresora, vibracije sustava smanjene su za 75 posto, pa čitav sustav tijekom rada proizvodi manje buke, a povećana je i dugoročna pouzdanost sustava.

Upravljanje klimatizacijom, ma gdje bili

Za dodatnu udobnost, Samsung je opremio eko-sustave grijanja s mogućnošću udaljenog bežičnog upravljanja. Uz jednostavan priključak na bežičnu kućnu internetsku mrežu, korisnik sa samo nekoliko dodira na zaslonu pametnog telefona može uključiti i isključiti sustav ili podići temperaturu tako da je dom, u trenutku dolaska, ugodno topao ili rashlađen. Samsung sustav grijanja može biti povezan s drugim podsustavima, kao što su već instaliran sustav grijanja, solarne ploče ili pomoćni grijač, što znači da je vrlo svestran u odnosu na prethodnu generaciju sustava grijanja.

Novost koju je predstavio Samsung je i sveobuhvatan sustav za grijanje i hlađenje na principu zraka i vode, koji pruža najvišu energetsku učinkovitost. Osmišljen je kao ‘sve u jednom’ sustav koji je jednostavan za instalaciju i upravljanje, uz izuzetno nisku razinu buke, i ne zauzima puno prostora. HT Hydro jedinice raspoložive su u inačicama snage 16 kW i 25 kW, koje vodu mogu zagrijati i na 80 stupnjeva Celzijusa, a idealne su za veće i starije zgrade koje zahtijevaju visoke temperature grijanja, kao što su primjerice za hoteli. LT Hydro jedinice snage od 16, 31 i 50 kW, vodu mogu zagrijati na temperaturu od 50 stupnjeva Celzija.

Kao što ističu u tvrtki Samsung, cilj je maksimalno iskoristiti energetsku učinkovitost, uz zadovoljstvo kupaca na prvom mjestu. Novi eko sustavi grijanja omogućavaju maksimalnu udobnost u svim godišnjim dobima, kao i pouzdan rad i dugoročnu uštedu.

Povratak na Net.hr