Biraj zeleno! /

Ako vam je ostalo hrane od jučerašnjeg ručka, nemojte je bacati. Isprobajte ove recepte

Image

Chef Janković, ambasador #BirajZeleno inicijative, u okviru četvrte sezone predstavio je niz zero food waste recepata kojima čuvamo okoliš i štedimo kućni budžet

29.9.2023.
14:52
VOYO logo

Statističko istraživanje o otpadu od hrane u Republici Hrvatskoj ukazalo je na zapanjujuće podatke – u hrvatskim kućanstvima baca se čak 40 posto hrane koja je mogla biti konzumirana. Barem jednom našli smo se u situaciji gdje smo kupili ili pripremili više hrane nego što nam je potrebno ili možemo konzumirati prije nego se pokvari. To su samo neki od razloga zbog kojih se u Hrvatskoj stvara velika količina otpada od hrane, koja ne samo da je loša za naš kućni budžet, već i šteti okolišu zbog velikih emisija ugljikovog dioksida u atmosferu.

Image

Od edukacije do konkretne akcije građana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi odgovorila ovom ekološkom izazovu, kompanija Nestlé je 2022. fokus #BirajZeleno edukativne inicijative stavila upravo na osvještavanje, educiranje i aktivaciju građana kad je riječ o otpadu od hrane. Prvotno digitalna kampanja nudila je kreativna rješenja i inspiraciju, ali ove je godine otišla korak dalje. Kroz besplatne radionice, Nestlé u Hrvatskoj ulaže u edukaciju građana na temu otpada od hrane te se umjesto posljedicama, bavi uzrocima ovog ekološkog problema. Biraj Zeleno: više ljubavi, manje otpada od hrane ove godine vodi se geslom „Nauči, primijeni, promijeni“ te osim besplatnih radionica u listopadu i studenom, nude i niz zero food waste recepata s potpisom chefa Mate Jankovića dostupnih na službenoj stranici inicijative.

Nemojte bacati hranu od jučerašnjeg ručka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od najčešćih jela koje spremamo i koje ne pojedemo u cijelosti je pečeno pile, no Mate je doskočio tom problemu te u nastavku donosi kreativno rješenje koje će zadovoljiti ukuse cijele obitelji.

Sastojci za 4 osobe:

200 g pečene piletine

Za bešamel umak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20 g brašna

20 g maslaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

200 ml mlijeka

Sol

Papar

Polovica crvenog luka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majčina dušica

Češanj češnjaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškatni oraščić

Za paniranje:

2 jaja

100 g krušnih mrvica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50 g brašna

500 ml ulja za prženje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

Trgati piletinu.

U mlijeko dodati sol, papar, luk, češnjak, klinčiće, muškatni oraščić  i majčinu dušicu. Pustiti da zavrije i procijediti. Otopiti maslac, dodati brašno i kratko popržiti. Dodati aromatizirano mlijeko i pustiti da se zgusne. U bešamel umak dodati trganu piletinu, ohladiti i oblikovati.

Image

Panirati dobivenu smjesu u brašno, jaja i krušne mrvice te pržiti na 160 stupnjeva do zlatnožute boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo