Play ponuda

Ukrajina: Demonstranti dobili poruku „upozorenja” (VIDEO)

shimmer fallback

Prema navodima opozicije u sukobu sa policijom stradalo je petoro demonstranata

22.1.2014.
22:59
Play ponuda

"Dragi pretplatniče, vi ste registrovan kao učesnik u masovnim demonstracijama" je poruka koju su danas dobijali demonstranti u Kijevu.

Prema najnovijim podacima opozicije, u današnjim sukobima sa policijom poginulo je pet osoba.

Kako piše Njujork tajms, urkajinski mobilni operateri negirali su da stoje iza slanja ove anonimne poruke, ali ju je ukrajinska javnost protumačila kao upozorenje.

Inače, danas su stupili na snagu zakoni kojima se zabranjuju antivladini protesti, a onima koji budu uhapšeni preti kazna zatvora do 15 godina.

Analitičari sa kojima je razgovarao američki list navode da je slanje ovakvih ciljanih poruka moguće i da se slično dešavalo tokom nemira u Egiptu.

Neki kao što je Eva Galperin, politički analitičar "Elekrtronik Frontir Fondacije" takođe dodaje da ovo nije prvi put da neko šalje ciljane poruke, ali da je iznenađujuća preciznost.

"Ranije nisam viđala da pošiljalac uspe da slanje ciljane poruke ograniči na pojedince koji se nalaze u jednom bloku i to u samom trenutku sukoba".

Opozicija: Petoro mrtvih

Prema navodima opozicije u sukobu sa policijom stradalo je petoro demonstranata, što su prve ljudske žrtve u dvomesečnim protestima.

Medicinska služba ukrajinskog pokreta opozicije navodi da četvoro od petoro mrtvih ima rane od vatrenog oružja, kao i da je danas i juče bilo oko 1.700 povređenih. Ukrajinski državni organi su dosad potvrdili samo dva smrtna slučaja.

S dolaskom večeri, na hiljade demonstranata okupilo na Trgu nezavisnosti.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič se danas sastao sa opozicionim liderima, uključujući bivšeg bokserskog šampiona Vitalija Klička.

Razgovor je potrajao nekoliko sati, a posle njega se Kličko obratio okupljenima na Trgu nezavisnosti, rekavši da će demonstranti u četvrtak "krenuti u napad" ukoliko Januković brzo ne ponudi neke ustupke.

Kličko je istakao da bi Janukovič mogao da reši situaciju bez krvoprolića ukoliko bi raspisao prevremene izbore.

On je rekao i da će se pregovori s Janukovičem nastaviti.

Ne pokazujući raspoloženje za kompromis, ukrajinski premijer Mikola Azarov je danas radikalne demonstrante, koje je okrivio za sukobe, nazvao "teroristima".

//www.youtube.com/embed/HrbLroozQSI

Play ponuda
Play ponuda