Play ponuda

Disleksija u &TD-u- OTKAZANO

shimmer fallback

U dvorani Teatra &TD Csilla Barath Bastaić, Lana Barić, Nikša Butijer i Tvrtko Jurić odlaze u stand-up, ostavljaju sve... u predstavi Disleksija Irene Čurik.

28.5.2010.
12:03
Play ponuda

Autorica, istražujući mogućnosti stand-up-a kao strategije izvedbe, problematizira disleksične odnose kojima smo svakodnevno izloženi.

Pojam disleksije autorica koristi kao metaforu za problem komunikacije i interakcije subjekta sa suvremenom stvarnošću koja ga okružuje i proizvodi.

Disleksičan je svaki onaj prostor mog pokušaja interakcije sa svijetom oko sebe, sa svijetom koji nisam ja. I jer je taj svijet za sebe, a ne za mene, za njega sam ja nježni sociopat, a on za mene ugrofinski.

Likovi otkrivaju u sebi pluralnost ličnosti, od kojih neke duguju svoje karakteristične crte celuloidnim tipovima iz Hollywoodskih filmova (John Wayne, Bud Spencer, Dean Martin), vicomatima i televizijskim idolima. Makni se, ne vidim sebe od tebe. Kao kontrapunkt njima, svijest u sebe propušta također i filozofijski oblikovan diskurz (Heidegger, Deleuze, Wittgenstein), potvrđujući još jedanput paradoksalno istovremeno trajanje stvarnosti oko nas i u nama samima. Rezultat nam je poznat i iz vlastitog plutanja po tim istim strujama. Ne razumijem što mi govoriš! Disleksična sam i imam nekoliko osobnih i nekoliko socijalnih poremećaja ličnosti i imam neke sasvim ozbiljne političke stavove, prema tome ne razumijem, zašto mi govoriš kad ne razumijem? Zašto pričam kad me nitko ne sluša agrh ah…

Evo što mene inspirira: veli veliki Deleuzzzze, a ako veliki Deleuzzzze veli, onda to zasigurno ne čini bez motiva, spojit ću se na njega i misliti isto: 'Zašto je svaki događaj vrsta kuge, rata, rane ili smrti? Nikad nismo jednaki događaju – ili smo prerano došli ili prekasno, prenabrijani smo ili prepasivni, preotvoreni ili prepovučeni'.

Predstava je na repertoaru &TD-a 2., 11. i 12. lipnja, a mi za svaku izvedbu dijelimo dva puta po dvije ulaznice!

Imena dobitnika objavit ćemo 2. lipnja.

Play ponuda
Play ponuda