Snežana slavi "smak sveta"

shimmer fallback

Diznijeva junakinja spremna i za proslavu 75. rođendana

20.12.2012.
12:07

To je prvi dugometražni animirani film u istoriji filmske produkcije u Americi proizveden u punom koloru, prvi u produkciji Volta Diznija (Walt Disney) kao i deseti najkomercijalniji film 20. veka.

Rad na filmu "Snežana i sedam patuljaka" je počeo početkom 1934, a u junu iste godine Dizni je u Njujork tajmsu najavio proizvodnju svog prvog dugometražnog animiranog filma.

Dizni se nadao da će na ovaj način proširiti ugled studija i povećati prihode što mu je i uspelo. Međutim, u to vreme da bi obezbedio novac morao je svoju kuću da stavi pod hipoteku kako bi obezbedio potrebne prihode.

Čuveni film "Snežana i sedam patuljaka" bio je jedan od samo dva animirana filma, (drugi je Diznijeva "Fantazija") koji su se našli na listi 100 najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta (AFI) 2007. godine gde je zauzeo 34. mesto. Sledeće godine AFI je proglasio ovaj film za najbolji američki animirani film svih vremena i najbolji ikada iz Volt Diznijevog Animiranog klasičnog filma.

Godine 1989. film je postavljen u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Država i ocenjen je kao delo od kulturnog istorijskog i estetskog značaja.

Čuvena priča o lepoj Snežani koja je pobegla od zle maćehe i našla utočište kod sedam patuljaka u kućici u šumi, ekranizacija istoimene bajke braće Grim, našla se prvi put na redovnom bioskopskom repertoaru u Americi u februaru 1938. godine. http://www.youtube.com/embed/-XXic2fuObQ

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno