Play ponuda

Jak zemljotres pogodio Tokio

shimmer fallback

Zemljoters jačine 5,7 rihterove skale pogodio Japan

25.2.2013.
13:30
Play ponuda

Tokio je danas pogođen zemljotresom jačine 5,7 rihterove skale, iako je prvobitno bilo javljeno da je jačina zemljotresa 6,2 stepena o Rihteru. Ipak, opasnosti od cunamija nema, saopštili su seizmolozi.

Televizija NHK je objavila da nisu uočene nepravilnosti u nuklearnim elektranama u blizini epicentra koji je bio severno od Tokija, gde su se zgrade tresle oko pola minuta.

Američki geološki zavod je saopštio da je epicentar zemljotresa bio 57 kilometara severno-severoistočno od Maebašija i oko 143 kilometra severno-severozapadno od Tokija, na dubini od devet kilometara ispod površine zemlje.

Takajuki Fukuda, predstavnik vatrogasne službe u gradu Niko, u prefekturi Točigi, blizu epicentra, rekao je za AFP da se zemljotres osetio i u tom popularnom turističkom centru.

- Zemljotres je trajao oko 10 sekundi. Ništa nije palo sa polica i nije popucalo staklo na prozorima. Nije bilo izveštaja o bilo kakvom požaru, a mi se spremamo da obiđemo grad - , kazao je on, a prenosi Tanjug.

Fukuda je dodao da se prema preliminarnim izveštajima, srušio jedan zid u gradu i da je tom prilikom povređen neprecizirani broj ljudi.

Televizija NHK je javila da je nekoliko vozova privremeno zaustavljeno, ali da su posle nekoliko ternutaka nastavili sa vožnjom.

Zemljotresi u Japanu predstavljaju uobičajenu pojavu i infrastruktura u zemlji je, uglavnom, prilagođena potresima koji bi u drugim, manje razvijenim zemljama napravili veliku štetu. Međutim snažan zemljotres jačine devet stepeni po Rihteru ispod mora u martu 2011. pokrenuo je ogromni cunami koji je razorio severoistočno priobalje Japana i odneo skoro 19.000 života.

On je izazvao i najveću nuklearnu katastrofu u svetu kada su talasi srušili sisteme za hlađenje u nuklearnoj elektrani Fukušima-Daići.

Play ponuda
Play ponuda