Ivo Andrić je ipak Srbin (FOTO)

Ima ličnu kartu da to i dokaže!

3.7.2013.
18:20
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Posle govora premijera Hrvatske Zorana Milanovića, na proslavi povodom njihovog ulaska u EU, na kome je izjavio da su znameniti Hrvati Nikola Tesla i Ivo Andrić, u javnosti se po ko zna koji put, pokrenula priča o nacionalnosti ovih velikana.

Na društvenim mrežama je ponovo osvanula lična karta našeg nobelovca Ive Andrića, u kojoj se jasno vidi da je on po nacionalnosti Srbin, saznaje Press.

U polju "narodnost" u ličnoj karti velikana piše "srpska". Pored ovoga, postoji i dokaz u njegovoj vojnoj knjižici iz 1951. godine, u kojoj se izjasnio kao Srbin.

Među dokumentima se nalazi i Andrićevo pismo SKZ-u iz 1942. godine, gde on između ostalog objašnjava razlog zašto ne može da se odazove njihovom pozivu, navodi: - ...kao srpski pripovedač, kao dugogodišnji saradnjik srpske književne zadruge i član njenog književnog odbora, u normalnih prilika bih se odazvao ovom pozivu... -

U Spomen-muzeju Ive Andrića, koji je otvoren 1976. godine u njegovom stanu na Andrićevom vencu 8, se nalazi svi ovi dokumenti, koji se mogu pogledati, kao i fotografije, umetnički i lični predmeti, odlikovanja i autentični raspored njegovog stana.

Iako su dokumenta u javnost dospela pre dve godine, hrvatski premijer ga je pre samo nekoliko dana svrstao među znamenite Hrvate.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali