Noćna mora iz Banskih dvora – Zakon o radu!

Po novom Zakonu o radu koji je Vlada prihvatila, poslodavac može zavlačiti radnike pola godine nakon isteka kolektivnog ugovora, a onda on propada – poništavaju se sva prava!

28.5.2010.
17:55
VOYO logo

Vlada je na sjednici u petak donijela izmjene Zakona o radu kojima su se žestoko protivili sindikati, a u konačnici su zbog toga istupili iz Gospodarsko-socijalnog vijeća za koje kažu da ide na ruku drugom Vladinom partneru - poslodavcima. Da vidimo zašto.

Mijenjaju se dva članka, 262. i 263., koja se odnose na kolektivne ugovore. Izmjene ZOR-a propisuju da kolektivni ugovori nakon isteka vrijede još šest mjeseci i to ako se o tome sklopi ugovor, nakon čega je potrebno je ispregovarati novi kolektivni ugovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom novom kolektivnom ugovoru, radnici ne "nasljeđuju" prava iz proteklog ugovora, nego se ona poništavaju, osim općih odredbi. Pregovori radnika i poslodavaca, dakle, kreću praktički "od nule".

Članak 263. izmijenjen je tako da se ubuduće može otkazati bilo koji kolektivni ugovor, na određeno ili neodređeno vrijeme, u roku o kojem se dogovore poslodavci i radnici. Ako se ne dogovore, otkazni rok je samo mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božidar Kalmeta je kazao kako nije točno da se radi o ukidanju kolektivnih ugovora, što tvrde sindikati.

"Ne ukidaju se kolektivni ugovori nego se mijenja institut produžene primjene kolektivnog ugovora nakon njegova isteka", kazao je. Premijerka Jadranka Kosor je sindikate, pak, pozvala na pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je pet posto zaposlenih?

Vlada ipak može smanjiti broj zaposlenih u javnim i državnim službama bez registra vlastitih zaposlenika za čije je sastavljanje zaduženo Ministarstvo uprave, koje tvrdi da bi on mogao biti gotov tek na proljeće 2011. godine. Naime, na sjednici je donesen i plan smanjenja broja zaposlenih u trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu države i u javnim ustanovama.

Do kraja godine će sve državne tvrtke i javne ustanove morati napraviti analizu i program zbrinjavanja pet posto radnika koje moraju otpustiti. Imaju 60 dana za analizu kadrovske strukture, nakon čega počinje teći rok za otpuštanje dug četiri mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar financija Ivan Šuker izjavio je kako državne tvrtke nisu izvor nelikvidnosti.

"Sada neki drugi moraju objaviti liste neplatiša, rekao je Šuker aludirajući na poziv premijerke HUP-u da objave listu neplatiša", kazao je, navodi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od 29.306 tvrtki koje su pod ovrhama, njih 19.215 nema nijednoga zaposlenog, a 8838 ima jedan do pet zaposlenih osoba. To znači da su ovih 19.215 zapravo prenijeli poslovanje na drugu tvrtku kako bi izbjegli plaćanje obveza", iznio je Šuker.

Zasad se ne zna koliko će ljudi ostati zbog posla zbog ove odluke Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201004120695006 arti-201005200433006 arti-201003250078006

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo