Nije dobro – turizam u travnju podbacio za 5,5%

Loše vrijeme, ali i recesija u travnju su ponovno doveli do pada dolazaka turista u Lijepu našu.

7.6.2010.
16:14
VOYO logo

Iako su u ožujku podaci govorili kako se situacija po pitanju turista popravlja, travanj u Hrvatskoj ponovno nije donio pozitivne rezultate.

Naime, tijekom travnja ostvareno je oko 496.000 turističkih dolazaka, što je 5,5 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu. Pritom je broj dolazaka domaćih turista smanjen za 7,2 posto, a stranih 4,9 posto godišnje, navodi se u vijestima Raiffeisen banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S brojem dolazaka smanjio se i broj noćenja, kojih u travnju brojimo oko 1,39 milijuna, što je u odnosu na prošlogodišnji travanj 5,4 posto manje. Čak 79,9 posto tih noćenja odnosi se na strane turiste, a 6,9 posto na domaće.

U prva četiri ovogodišnja mjeseca ostvareno je, pak, 5,8 posto manje noćenja nego lani u istom razdoblju. Dolazaka domaćih turista bilo je čak 11,7 posto manje, a stranih 2,1 posto manje. U istom razdoblju ostvareno je oko 2,53 milijuna noćenja, što je za 4,5 posto manje nego lani. Ostvareno je oko 1,74 milijuna stranih noćenja (1,3 posto manje nego u prva četiri lanjska mjeseca) te oko 793 tisuće noćenja domaćih turista (10,7 posto manje nego lani). Razloge takvog pada analitičari vide u recesiji, ali i u lošem vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na skori oporavak na našim najvažnijim emitivnim tržištima i očekivano viši udio stranih turista, na godišnjoj razini očekujemo blagi rast turističkih noćenja te relativno uspješnu turističku sezonu", procjenjuju RBA analitičari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo