ZEMLJA TRENUTNO PROLAZI KROZ OBLAK PLINA, PRAŠINE I PLAZME: / Okej, ali neke stvari onda ne idu po planu...

Image

Nuklearni fizičar datirao je naslage izotopa željezo-60 u morskom dnu na prije 2,6 milijuna i šest milijuna godina

21.4.2021.
14:44
Play logo

Ako je suditi prema nalazima radioaktivne prašine ispod oceana, Zemlje se kreće kroz ogromni oblak čestica i plina koji je nastao nakon snažne eksplozije supernove, piše Science Alert.

Posljednjih 33.000 godina svemir neprestano zasipa Zemlju rijetkim izotopom željeza koji nastaje u supernovama. Ovo nije prvi put da je izotop željeza-60 pronađen na našem planetu, što pridonosi sve većem broju dokaza da se Zemlja jako dugo kreće kroz međuzvjezdani oblak prašine koji je nastao od supernove prije više milijuna godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izotop željezo-60 bio je fokus nekoliko studija tijekom godina. Nuklearni fizičar Anton Wallner s Australskog nacionalnog sveučilišta datirao je naslage tog izotopa u morskom dnu na prije 2,6 milijuna i šest milijuna godina, što sugerira da je u tom razdoblju na Zemlju padala prašina supernove.

Image
ZABORAVITE NA MALE ZELENE: /

Astrobiolog i zoolog otkrio da kako bi izvanzemaljci doista mogli izgledati

Image
ZABORAVITE NA MALE ZELENE: /

Astrobiolog i zoolog otkrio da kako bi izvanzemaljci doista mogli izgledati

No, nedavno su pronađeni dokazi da je željezo-60 palo na naš planet u posljednjih 20 godina.

Odakle dolazi izotop?

Izotop je pronađen u antarktičkom snijegu. Prije nekoliko godina znanstvenici su objavili da je u svemirskom prostoru oko Zemlje otkriveno željezo-60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wallner je nedavno pronašao taj izotop u pet uzoraka uzetih s morskih dubina na dvije lokacije, a neki od njih stari su oko 33.000 godina. Znanstvenik je otkrio da je količina izotopa u uzorcima bila ujednačena tijekom cijelog vremenskog perioda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, tu dolazi do komplikacija. Naime, Zemlja se trenutno kreće kroz područje koje se zove Lokalni međuzvjezdani oblak, a sastoji se od plina, prašine i plazme. Ako je ovaj oblak nastao nakon eksplozija zvijezda, onda je razumno očekivati da na Zemlju već neko vrijeme pada prašina sa željezom-60. To je ono što sugeriraju nalazi na Antarktiku i ono što je Wallner pokušao dokazati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ako je Lokalni međuzvjezdani oblak zaista izvor željeza-60, njegova razina trebala je naglo porasti kada je Sunčev sustav ušao u oblak, što se dogodilo u posljednjih 33.000 godina. Najstariji uzorak s ovim izotopom tako bi trebao imati najmanje razine željeza-60, što nije bio slučaj.

Stara supernova ili međuzvjezdani oblak?

Stručnjaci misle kako je moguće da Lokalni međuzvjezdani oblak i prašina supernove nisu jedinstvena struktura, već su se samo pojavili u isto vrijeme. Nagađaju kako su ostaci su ostaci eksplozije supernove otprije nekoliko milijuna godina ostali u nekim dijelovima međuzvjezdanog oblaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neka nedavna istraživanja sugeriraju da bi se željezo-60 u česticama prašine moglo kretati u međuzvjezdanom oblaku. To bi značilo da ovaj izotop možda dolazi iz još starijih eksplozija supernove i da mi hvatamo neku vrstu njihove jeke", objasnio je Wallner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Stručnjaci vjeruju da će do odgovora doći nakon što nađu još uzoraka sa željezom-60, točnije onih koji su stari između 40.000 godina i oko milijun godina. Ako se razina izotopa povećava sa starošću uzorka, to bi dokazalo da on dolazi od stare supernove.

U suprotnom, veće razine izotopa u novijim uzorcima sugerirale bi da je izvor željeza-60 zapravo Lokalni međuzvjezdani oblak.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo