Alice iz Velike Britanije tako se prisjetila savjeta koji joj je dala starija sestra prije odlaska na fakultet.
"Bila sam na rehabilitaciji zbog poremećaja u prehrani, a jedna stvar koja mi je tada prolazila glavom bila je priča o takozvanom freshner's stone-u, odnosno o kilogramima koje nakupljate konzumacijom alkohola, a koju mi je ispričala moja starija sestra."
Otišla korak dalje
Naime, sestra joj je preporučila da pije samo žestoka pića pomiješana s dijetalnim napitcima koji nemaju puno kalorija. No Alice je otišla korak dalje.
"Prije svakog izlaska, a to je na prvoj godini bilo otprilike četiri puta tjedno, ponekad i više, pojela bih zdjelicu niskokaloričnih pahuljica bez mlijeka. Pomislila sam da ću tako potrošiti manje novaca na alkohol kako bih se napila, a i to bi opet bilo manje kalorija, pa mi je ta situacija odgovarala", prisjeća se Alice, ali s priličnim negodovanjem, zato što tek sada shvaća kakvu je glupu i nepromišljenu stvar činila za svoje tijelo i zdravlje.
O ovome se već dugo govori
O ovom fenomenu nazvanom 'drunkorexia', što zapravo znači smanjenje unosa kalorija hranom kako bi ostalo više mjesta za alkohol, već se odavno govori.
U članku New York Timesa iz 2008. o ovom se poremećaju pisalo u rubrici Moda i stil, ali kako tada nije bilo dovoljno suvislih podataka koji bi zaista dokazali njegovo postojanje, nitko to nije shvatio previše ozbiljno.
Međutim, najnovija analiza Društva za istraživanje alkoholizma otkriva da je drunkorexia itekako stvarna i česta među studentima koji ili žele smanjiti nakupljanje kilograma, ili se napiti od što manje količine alkohola - ili pak i jedno i drugo.
Slično ovisnosti o alkoholu
Znanstvenici tvrde kako je ovo vrlo slično ovisnosti o alkoholu te može imati ozbiljne posljedice za zdravlje, iako se mnogi koji pate od ovog poremećaja ne bi složili s time, već tvrde kako je ono što rade u potpunosti normalno.
"Znamo da problem nije samo u tome koliko i kako često studenti konzumiraju alkohol, već i u načinu na koji to čine, a koji ih dovodi u sve veći rizik od ovisnosti", ispričala je za Broadly dr. Dipali V. Rinker, asistentica na katedri za psihologiju na Sveučilištu u Houstonu, koja je radila na ovoj najnovijoj studiji.
"Ustvari smo htjeli vidjeti kako se studenti ponašaju prije, za vrijeme i nakon konzumiranja alkohola", dodala je.
Kompleksna mreža
Nakon što je ispitala nekolicinu studenata na kampusu i online, Rinker je otkrila kompleksnu mrežu kompenzacijskih ponašanja povezanih s alkoholiziranjem koju su studenti razvili.
"Studenti su spremni manje jesti kako bi se brže napili jer, očito, postoji ogromna razlika u konzumaciji alkohola na pun i na prazan želudac. Zatim svjesno smanjuju unos hrane na dan kada planiraju konzumirati alkohol. Također, često biraju niskokalorična pića, dok opijanje sljedeći dan kompenziraju time što uopće ne jedu ili pretjerano vježbaju. A postoje i ona kompenzacijska ponašanja povezana s bulimijom", objašnjava Rinker.
Pretjerano vježbanje
Studentica Melissa opisala je kako su ove metode izgledale u praksi.
"Kad bih otišla u teretanu, dala bih si zeleno svijetlo za opijanje tu večer, zato što sam vježbanjem potrošila većinu ili sve kalorije koje sam taj dan unijela hranom", napisala je Melissa.
No brojevi koje su iznijedrila sva dosadašnja istraživanja govore više od riječi i prilično su zastrašujući.
Naime, studija objavljena u magazinu Australian Psychologist pokazala je da čak 57,7 posto studentica nalazi razne (ponekad opasne) načine da se 'iskupe' za pretjeranu konzumaciju alkohola i često opijanje.
Studenti ne vide ništa sporno
Rinker objašnjava kako osobe koje pate od drunkorexije postepeno počnu konzumirati sve veće količine alkohola te češće upadaju u ozbiljne probleme nego osobe koje ne pate od ovakve vrste poremećaja.
I dok je s jedne strane ovaj poremećaj prehrane povezan s ovisnošću o alkoholu očito ogroman problem, studenti koji se u takva ponašanja upuštaju u tome ne vide ništa sporno.
"Netko tko smatra da prosječan student konzumira velike količine alkohola, i sam češće radi upravo to", tvrdi Rinker te dodaje kako je isti problem i s drunkorexijom, koja je ustvari također svojevrsna ovisnost.
I dok je ovaj problem stvaran, ono što još više zabrinjava jest da studenti misle da njihovi kolege konzumiraju i više alkohola nego što ga ustvari konzumiraju. A Rinker također dodaje kako su djevojke koje imaju povijest poremećaja u prehrani češće te koje se upuštaju i u rizična ponašanja povezana s alkoholom.
Potrebno ih je osvijestiti
A ono što bi moglo smanjiti ovakva ponašanja jest osvještavanje studenata da se njihovi kolege zapravo i ne ubijaju od alkohola u tolikoj mjeri kao što oni jedni o drugima smatraju.
"To je ta cijela ideja - kad to rade svi drugi, onda mogu i ja. Ali to zapravo nije istina. U ovom smo istraživanju otkrili da, kada smo im rekli koliko jedan student zapravo u prosjeku konzumira alkohola te ukoliko je ta količina bila manja od one koju oni konzumiraju, i sami bi najčešće smanjili unos alkohola, potaknuti našim nalazima", tvrdi Rinker i dodaje kako bi postavljanjem određenih normi i češćim intervencijama mogli početi upozoravati i sprječavati daljnje širenje drunkorexije i sličnih poremećaja.