vrijedne natuknice /

Znate li kako pravilno čuvati krumpir i spriječiti da proklija?

Image
Foto: Pexels
8.11.2019.
10:59
Pexels
VOYO logo

Krumpiri su jedna od temeljnih namirnica u kuhinjama diljem svijeta jer su pristupačni, odličan izvor ugljikohidrata te se mogu pripremati na gotovo neograničen broj načina - mogu se peći, kuhati, od njih se mogu raditi tijesta, juhe i kolači. 

Želite li smršavjeti, jedite krumpire

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kada je riječ o čuvanju krumipira, situacija je delikatnija. Ako ga dobro ne skladištimo, ne mogu potrajati više od dva tjedna. Uz ovih nekoliko savjeta produljite vijek krumpiru i sačuvajte mu dobar okus.

  • Mračna mjesta

Kako bismo spriječili da krumpiri proklijaju treba ih držati dalje od sunčevog svjetla, na hladnom i mračnom mjestu. Ostava, podrum ili drveni sanduk na balkonu dobro su mjesto za čuvanje krumpira. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

  • Na suhom

Ukoliko ste krumpir donijeli iz trgovine u plastičnoj vrećici, odmah ga prebacite u kartonsku kako ne bi došlo do stvaranja vlage i truljenja. Još je bolji izbor košara kroz koju će strujati zrak. 

  • Izbjegavajte hladnjak

S obzirom da krumpir voli niže temperature, pomislili bismo da će mu u hladnjaku biti sasvim dobro, no nije tako. Naime, ako se čuva na temperaturi nižoj od 10 Celzijevih stupnjeva škrob iz krumipra pretvara se u šećer što rezultira diskoloracijom i promjenom okusa. 

Ovo nismo očekivali: Jamie Oliver otkrio neobičan sastojak koji dodaje pečenom krumpiru 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Podalje od luka

Ni luk se kao ni krumpir ne čuva u hladnjaku pa bi se lako moglo dogoditi da ih stavite u istu košaru, što nije dobra ideja. Krumpir bi trebalo držati podalje od luka jer plinovi iz luka mogu potaknuti brže truljenje krumpira.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo