ZNANSTVENICI OTKRILI - OVA PJESMA NAJBOLJE SMANJUJE STRES, ZA ČAK 65 POSTO: / Vjerujte, ovo vrijedi vaših par minuta

Sanjiva i umirujuća melodija koju proizvode klavir, gitare i elektroničke matrice prirodnih zvukova čarobna je formula za borbu protiv stresa

19.7.2020.
22:21
Profimedia

Slušanje glazbe univerzalni je način za borbu protiv stresa, poboljšanje produktivnosti i za brže tonjenje u san.

Britanski ambijentalni bend Marconi Union uz pomoć neuroznanstvenika prije šest godina stvorio je najopuštajuću pjesmu na svijetu.

Slično kao što glazbenici surađuju s filmašima na stvaranju soundtracka, bend je surađivao s terapeutima tijekom stvaranja pjesme 'Weightless'.

Istraživanje Mindlab Internationala pokazalo je da je pjesma smanjila razinu anksioznosti kod ispitanika za čak 65 posto.

Cilj je bio sniziti krvni tlak, razinu hormona stresa i otkucaje srca kod slušatelja, a to su postigli zahvaljujući sanjivim i umirujućim melodijama klavira, gitare i elektroničkim matricama zvukova iz prirode, kao i pažljivo raspoređenim elementima poput basa i ritma.

Opasna u vožnji

Sudionicima su dodijeljeni zahtjevni zadaci koje su morali riješiti u što kraćem roku. To im je podiglo razinu stresa, a u pozadini su im puštane različite pjesme koje su im trebale pomoći pri opuštanju. Znanstvenici su im cijelo vrijeme pratili moždane aktivnosti, otkucaje srca, brzinu disanja i krvni tlak.

Slušanje pjesme 'Weightless' rezultira takvom smirenošću da znanstvenici tvrde kako ju je opasno slušati dok vozite. Samo na YouTubeu preslušana je više od 55 milijuna puta.

Richard Talbot, jedan od članova benda Marconi Union, tvrdi da mu je rad s glazbenim terapeutima pomogao da shvati kako i zašto određeni zvukovi utječu na raspoloženje ljudi.

Možda će te zanimati

Friteza Pro Delimano
Od 479,95knOd 599,95kn
Pržena hrana s manje masnoće? Moguće je uz Pro fritezu na vrući zrak. Naručite Online.

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali