Istraživanje koje je nedavno objavljeno u časopisu Obesity pokazalo je da na kilograme ne utječe samo kalorijska vrijednost obroka, nego i vrijeme u kojem ga jedemo.
"Konzumacija obroka u skladu s cirkadijskim ritmom, što ranije, utječe na smanjenje tjelesne težine i poboljšanje metabolizma", kažu autori studije za portal Medical News Today. Dodaju i kako istraživanjem nije razjašnjeno koji top mehanizmi djeluju na gubitak kilograma.
Znanstvenici su ispitanike podijelili u dvije skupine. Obje skupine jele su tri obroka dnevno četiri dana, ali u različito vrijeme. Svi ispitanici bili su dobrog zdravlja, u dobi od 20 do 45 godina.
(FOTO: Pexels)
Jedna skupina jela je doručak u osam sati ujutro, a drugi obrok u 14 sati. Potom ništa nije jela do idućeg doručka. Kontrolna grupa jela je doručak u osam sati ujutro, ručak u 14 sati i večeru u 20 sati.
Nakon četiri dana takvog režima ispitanici su podvrgnuti mjerenju metaboličkih funkcija koje je uključivalo sagorjevanje kalorija. Potom su odgovarali na pitanja o gladi i apetitu te im je iz uzorka urina i krvi koji su uzimani ujutro i navečer mjeren hormon gladi.
Rezultati su pokazali da u sagorjevanju kalorija nema velikih razlika među skupinama. Osobe kojima je razmak između zadnjeg obroka u danu i prvog u idućem danu bio veći, manje su osjećale glad i nižu razinu hormona gladi su imale u organizmu. Pokazalo se i da je ta skupina sagorjela više masnoća u 24 sata.
Zaključak studije je da veći razmak između posljednjeg i prvog obroka potiče gubljenje masnoća, odnosno pomaže tijelu da se prebaci sa sagorjevanja ugljikohodrata u sagorjevanje kalorija te na taj način stvara energiju.