Svakodnevna potrošnja slatkih napitaka povećava šanse za nastanak krvnog ugruška na mozgu za oko 80 posto, otkrili su japanski znanstvenici. Istovremeno su uočili vrlo blag porast rizika kod muškaraca.
Rezultate istraživanja, koje je proveo tim stručnjaka na Sveučilištu u Osaki, djelomično podržava američko istraživanje objavljeno ranije ove godine, po kojem šećerom zaslađena pića i niskokalorijske alternative povećavaju šanse za moždani udar kod oba spola.
Brojne studije su povezale veću potrošnju gaziranih napitaka s povećanom stopom pretilosti i dijabetesom tipa dva, a oba stanja su faktori rizika za moždani udar.
Ishemijski i hemoragijski moždani udar
Kod otprilike 85 posto moždanih udara, osobe imaju ishemijski moždani udar, kod kojeg ugrušak putuje do mozga i blokira njegovu prokrvljenost. Kod manjine se javlja hemoragijski moždani udar, kod kojeg dolazi do pucanja krvne žile u mozgu, što dovodi do potencijalno fatalnog krvarenja.
Tim iz Osake pratio je gotovo 40.000 muškaraca i žena u dobi između 40 i 59 godina više od 18 godina, dokumentirajući njihove prehrambene navike, uključujući i unos bezalkoholnih pića. Tijekom tog razdoblja, gotovo 2.000 sudionika istraživanja je imalo moždani udar. Naknadno su utvrdili da su žene koje su svakodnevno pile bezalkoholna pića imale 83 posto veću vjerojatnost da ih pogodi ishemijski moždani udar – ugrušak blokira dotok krvi u mozak – nego žene koje su rijetko ili uopće nisu pile gazirane sokove.