Grickanje izmedu obroka gore je za vase zdravlje, nego tri velika obroka dnevno, upozoravaju znanstvenici. Otkrili su da grickanje hrane visokog udjela masnoce i secera povecava abdominalno salo i masnoce u jetri, dok jedenje vecih porcija glavnih obroka to ne cini.
Nizozemski znanstvenici tvrde da je njihova studija prva koja je istrazila da li je jedenje vise puta dnevno stetnije za zdravlje od redovitih velikih obroka.
Utvrdili su da visokokaloricne dijete s cestim obrocima povecavaju nakupljanje kolesterola u jetri i salo oko struka, dok povecane kolicine hrane u sklopu tri glavna obroka to ne cine.
Prethodna istrazivanja su povezala pretilost s nakupljanjem abdominalnog sala i masnoca u jetri, cineci nealkoholnu masnu jetru jednom od najbrze rastucih bolesti jetre.
Voditeljica istrazivanja dr. Mireille Serlie, s Akademskog medicinskog centra Amsterdam, kaze: 'Nasa je studija pruzila prve dokaze da cesce jedenje, umjesto konzumiranja velikih obroka, doprinosi masnoj jetri, neovisno o tjelesnoj tezini.'
'Ovi rezultati pokazuju da izbacivanjem meduobroka i poticanjem uravnotezena tri glavna obroka svaki dan na duzi rok mogu smanjiti ucestalost masne jetre.'
U zemljama poput SAD-a, djeca oko cetvrtinu svojih dnevnih kalorija unose putem grickalica visokog udjela masnoce i secera.
U istrazivanju je 36 mrsavih muskaraca jelo ili visokokaloricnu ili uravnotezenu prehranu tijekom sest tjedana.
Istrazivaci su mjerili masnoce u jetri i adbominalnu masnocu pomocu magnetske rezonance (MR) te osjetljivost na inzulin.
Rezultati su pokazali da visokokaloricna prehrana vodi do debljanja, no jedenje cescih obroka znacajno povecava masnoce u jetri, dok to nije bio slucaj kod onih koji su jeli samo tri velika obroka.
Takoder se pokazalo da se salo na trbuhu povecalo u grupi koja je cesce jela hranu bogatu masnocama i secerom, kao i u grupi koja je cesce jela hranu bogatu secerom.