Play ponuda

PRIPREMA, POZOR, PRAŽNJENJE! / Koje je idealno doba dana za veliku nuždu? Misterij riješen, a evo i kako nagnati crijeva na novi režim

Image
Foto: Shutterstock

Normalnim pražnjenjem crijeva smatra se sve od tri dana tjedno do tri puta dnevno, ali koje je baš idealno doba dana za veliku nuždu? Liječnici sve objasnili

10.11.2021.
8:59
Shutterstock
Play ponuda

Koliko često bismo trebali obavljati veliku nužnu i kada? Prema liječnicima, idealan režim stolice je jednom dnevno i ujutro, piše Yahoo.

Jutarnje pražnjenje crijeva najbolje je od svih pražnjenja crijeva, tvrdi gastroenterologinja dr. Sarina Pasricha. Naime, ljudsko tijelo najbolje je opremljeno za ovu aktivnost u jutarnjim satima.

"Kad se probudimo, u našem debelom crijevu se oglasi interna budilica, a debelo crijevo počinje snažnije kontrahirati. Zapravo, debelo crijevo se kontrahira i stišće tri puta jače u prvom satu kada se probudimo u odnosu na vrijeme spavanja", pojasnila je Pasricha.

Kako potaknuti probavu odmah ujutro

Kada spavamo, tanko i debelo crijevo rade na preradi hrane od prethodnog dana. Otprilike 30 minuta nakon buđenja javlja se nagon za velikom nuždom. Jutarnje rutine poput istezanja, pijenja vode i kave pomažu u poticanju probave. Oko 30 posto ljudi izjavilo je da za jutarnje pražnjenje crijeva trebaju popiti šalicu kave.

Međutim, ovo ne znači da bi svi trebali obaviti veliku nuždu svako jutro ili da ne postoji prečesto pražnjenje crijeva. Normalnim se smatra sve od tri dana tjedno do tri puta dnevno. Prehrana i tjelovježba čine najveću razliku, dok putovanja mogu poremetiti nečiji probavni ciklus.

Play ponuda
Play ponuda