Zar zaista uklanja bol u leđima?!

Može li akupunktura pomoći u ublažavanju problema s bolovima u kralježnici. Je li riječ o tek privremenom smirivanju živaca ili dolazi do trajne koristi?

16.12.2011.
12:01
VOYO logo

Akupunktura je drevna kineska metoda liječenja iglicama stara oko 4.500 godina, priznata 1978. godine od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao medicinska metoda liječenja četrdesetak oboljenja.

Temelji se na uspostavljanju ravnoteže poremećenog toka energije u tijelu, ubadanjem posebnih iglica u odrađene točke tijela koje se nalaze na meridijanima – putovima kolanja energije u tijelu. Akupunkturne igle su vrlo male i tanke, a sterilne su poput ostalog pribora kojeg rabe liječnici. Akupunktura se može primijeniti kao jedina terapija, u kombinaciji sa klasičnom medicinom ili kao pomoćna terapija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akupunktura je danas našla svoje mjesto gotovo u svim segmentima medicina, od interne medicine, fizikalne medicine i rehabilitacije, ginekologije, onklologije, kirurgije itd.

Što su pokazale studije?

Bez obzira na do danas objavljene mnogobrojne studije, moć olakšavanja boli pomoću akupunkture ipak nije u potpunosti jasna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analiza nedavnih podataka (pregledani su rezultati 13 studija o boli i akupunkturi koje su uključivale više od 3.000 pacijenata) pokazuju male razlike u konačnici djelovanja akupunkture u odnosu na placeba, ponaosob kada se akupunktura koristi kao metoda za liječenje bolnih stanja kao što su: osteoartritis koljena, migrena, bol u donjem dijelu leđa i poslijeoperacijska bol. Zaključak studije je da akupunktura daje samo ograničeno olakšanje koje bi moglo biti klinički relevantno.

Buduće studije trebale bi se usmjeriti i pokušati razdvojiti fiziološke učinke korištenja igle i psihološkog utjecaja rituala tretmana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svakom slučaju ako se već odlučite na akupunkturu kao metodu za rješavanje vašeg bolnog stanja, svakako potražite visoko educirane i kvalificirane stručnjake.

Rezultat će sigurno biti veći i sigurniji ako uz akupunkturu koristite i blagodati konvencionalne medicine. (medikamentna terapija, kinezioterapija, fizikalno rehabilitacijske procedure i sl.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila: Dr. med. Spomenka Sremec Bohaček, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije

'Akupunktura nije nikakva čarobna, a još manje svemoguća terapija. Kao i svaka druga terapija postiže dobre rezultate samo u slučajevima gdje je na temelju dobrog dijagnostičkog postupka postavljena puna indikacija za njezinu primjenu i to ne samo na temelju tradicionalne kineske medicine, već i po principima suvremene medicinske znanosti. Primjenjuje se sama ili, što je češće, u kombinaciji s drugim terapijama,' Mr.sc. Krunoslav Reljanović, dr.med.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo