Djeca začeta početkom godine, čije prvo tromjesečje razvoja u uterusu završava usred proljetne sezone koju karakterizira cvjetanje biljaka i pojava velike koncentracije polena, podložnija su od ostale djece alergijama na hranu, ustanovili su finski znanstvenici s Instituta za zdravstvene znanosti pri Sveučilištu Oulu.
Istraživanje su proveli na 6.000 djece rođene između 1. travnja 2001. i 31. ožujka 2006., stanovnika jugoistočne Finske. Objasnili su kako su djeca čiji fetalni razvoj završava u travnju ili svibnju tri puta podložnija riziku od alergija na mlijeko i jaja od one djece koja taj dio fetalnog razvoja završe u studenome ili prosincu.
arti-201003170194006Od 6.000 djece, koja su sudjelovala u istraživanju 961-no je podvrgnuto testovima na prehrambene alergene. Mogućnost pozitivne reakcije na testiranja osobito je povećana u prvoj godini života.
Rezultati istraživanja, što ih je vodila dr. Kaisa Pyrhoenen, objavljeni su u stručnome britanskom časopisu Journal of epidemiology and community health.
Prethodni članci:
arti-201008170016006 arti-201004270010006 arti-201003170194006