Koliko je vitamin C važan, na svojoj je koži ( odnosno prvo na zubima) osjetila posada Kolumbove flote i ostalih brodova koji su dugo plovili. Iako nisu znali ništa o vitaminima, jako su dobro znali što je skorbut.
No i bez drastičnih posljedica, vitamin C je strahovito važan. Vitamin C prvi je otkrio i opisao mađarski biokemičar dr. Albert Szent-Gyorgyi, koji je za ovo izuzetno otkriće 1937. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu.
Iako je prva asocijacija na vitamin C limun i sprečavanje prehlade, on djeluje na mnogo više razina
Ljekovita svojstva vitamina C
Vitamin C je snažan imunostimulator i veliki saveznik u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Kao moćan antioksidans sposoban je neutralizirati štetne slobodne radikale i tako čisti organizma od toksina i teških metala. ZAto je iznimno važan pušačima.
- Od velike je pomoći u neutralizaciji nitrozamina, potencijalno opasne i kancerogene tvari prisutne u suhomesnatim proizvodima. - Pomaže u apsorpciji željeza iz hrane. - Potreban je za sintezu kolagena, prirodnog proteina koji je odgovoran za strukturu kože, mišića, kostiju, tetiva i ligamenata. - Važan je i u procesu zarastanja rana, jer je stvaranje kolagena nužno za regeneraciju oštećenih površina kože. - Doprinosi zdravlju zubiju i desni, sprečava krvarenje desni i pojavu skorbuta.
Izuzetno povoljno djeluje na dobre bakterije u našim crijevima, a istodobno pospješuje uništavanje štetnih bakterija i virusa. Istraživanja pokazuju da vitamin C može smanjiti rizik od nekolikih vrsta raka, kao i srčanih oboljenja. S obzirom na to da je prirodni antihistaminik, značajna je i njegova uloga u borbi protiv alergija i bolesti disajnih puteva. Zajedno s folnom kiselinom i vitaminom B12 potiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koje prenose kisik .
Najvažnije funkcije vitamina C:
- jača imunitet - čuva zdravlje srca i krvnih žila - pomaže u zarastanju rana - čisti organizam od toksina i teških metala - pomaže u borbi protiv astme i alergija - održava zdravlje kostiju - ublažava stres - suzbija infekcije urinarnog trakta - povećava apsorpciju željeza - čuva vid i oči - pomaže u razgradnji kolesterola - regulira rad hormona
Koliko je važno da unosimo prirodni vitamin C?
Tržište je preplavljeno umjetnim verzijama važnih vitamina i minerala. No sve hranjive tvaru uvijek je bolje uzimati iz prirodnih izvora. Vitamin C se zove askorbinska kiselina, ali ona, u prirodnom obliku u pravilu dolazi uz bioflavonoide, rutin, tirozinazu,koenzime. Svi oni zajedno stvaraju vrijednost vitamina C i doprinose njegovim pozitivnim učincima na organizam.
Prirodni izvori vitamina C
Najizdašniji prirodni izvori vitamina C su voće i povrće: limun, aronija, šipak, borovnica, paprike, kupus, jagoda... A posebno se izdvaja camu camo voće koje ima najveću koncentraciju C vitamina.
KoDren.com/Magazin.hr