Zaštitite se od raka želuca

Hrana bogata vitaminom C, kao što je paprika, tamno lisnato povrće, brokula, cvjetača, kivi, papaja, naranča i jagode, može smanjiti rizik i od raka želuca.

19.8.2013.
8:14
VOYO logo

Preporučena dnevna doza vitamina C za zdrave odrasle osobe iznosi oko 100 miligrama. No nema potrebe da gutate tablete jer i jedan limun sadrži pedesetak miligrama vitamina C.

A zašto je vitamin C tako dobar za prevenciju raka želuca? Naime, visoke doze vitamina C (askorbinske kiseline) uspješno suzbijaju razvoj infekcije bakterijom Helicobacter pylori, koju se povezuje s pojavom adenokarcinoma želuca, ukazuje istraživanje koje su proveli znanstvenici iz Odsjeka za metaboličke bolesti i gastroenterologiju u Varšavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klinička istraživanja ukazuju da je veći rizik od spomenute infekcije povezan s niskim koncentracijama vitamina C u krvi i želučanom soku. Osim toga, visoke koncentracije vitamina C u želučanom soku mogu inaktivirati H. pylori ureazu, enzim koji pomaže da bakterija preživi u kiselom sadržaju želuca.

Treba naglasiti da vitamin C ne liječi infekciju, nego sprečava prvu infekciju ili reinfekciju bakterijom H.pylori. Zbog toga bi osobe kod kojih je dokazano postojanje infekcije trebale proći uobičajeni način liječenja, a tek nakon terapije mogu uzimati nadomjestke vitamina C da bi se spriječila reinfekcija bakterijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana bogata vitaminom C je paprika, tamno lisnato povrće, brokula, cvjetača, kivi, papaja, naranča, jagode...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo