VELIKO POSTIGNUĆE ZA KBC SPLIT: / Uspješno je obavljena prva transplantacija rožnice - iz tkiva umrle osobe!

Image
Foto: shutterstock

Prije se samo uzimalo tkivo u sklopu multi eksplantacije više organa, dok je sada pokrenut program izuzimanja tkiva od umrle osobe

19.12.2020.
16:01
shutterstock
VOYO logo

U splitskoj bolnici, na Klinici za očne bolesti, u subotu je obavljena prva transplantacije rožnice, pacijentica koja je zbog virusne upale rožnice bila slijepa na oba oka, nakon operacije dobro se osjeća.​

​Operacija je obavljena u​ okviru obnove programa darivanja (eksplantacije) i pokretanja programa​ transplantacije rožnice i očnih tkiva.​ Trajala je dva sata i 15 minuta, a pacijentica se nakon nje dobro osjeća.​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eksplantacijski program na potpuno drugoj razini

P​redstojnik Očne klinike Kajo Bućan objasnio je da se radilo o trostrukoj proceduri i da je pacijentica razlikovala samo svjetlo od tame. Liječnici su danas obavili transplantaciju rožnice i istovremeno su na oku operirali sivu mrenu, ugradili leću, te stavili transplantat rožnice donora. Rožnicu su dobili iz Očne banke pri KBC-u Zagreb.

"Pacijentica se zahvaljuje obitelji donatora, zahvaljujem se svim kolegama i ističem kako je ovo sve timski rad u kojem se ne odvaja uloga jednih od drugih, svi smo na istoj razini", kazao je Bućan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objasnio je da je današnjim danom obnovljen eksplantacijski program na potpuno drugoj razini, prije se samo uzimalo tkivo u sklopu multi eksplantacije više organa, dok je sada, zapravo pokrenut program i izuzimanja tkiva od umrle osobe. "Za rožnicu se to može", kaže Bućan, koji je naveo kako su 2018. u Hrvatskoj obavljene 332 transplantacije rožnice.

Planiraju i transplantaciju matičnih stanica

​Ravnatelj KBC- a Split Julije Meštrović izrazio je zadovoljstvo današnjom operacijom, koja pokazuje da bolnica, unatoč skrbi o bolesnima od korone, nije zapustila niti jedan projekt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan od naših važnih programa je i transplantacijski, u siječnju očekujemo i transplantaciju matičnih stanica za što smo se pripremili, ali i za ostale projekte koji su u tijeku", poručio je čelni čovjek bolnice.

​Odgovarajući na novinarska pitanja, ​Meštrović je rekao kako je u bolnici trenutno 178 covid pacijenata od kojih je 17 na respiratoru. Mjesta i opreme ima dovoljno, situacija se trenutno stabilizira, ali se nitko ne usuđuje prognozirati što će biti za nekoliko dana, kazao je Meštrović i obećao da će se prvi cijepiti kada dođe cjepivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo