VELIKO OTKRIĆE: /

‘Godinama su nam lagali da je maslac zdraviji od margarina’

Image
Foto: Thinkstock

Znanstvenici su otkrili da smanjenjem unosa zasićenih masnih kiselina ipak možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

29.9.2015.
15:56
Thinkstock
VOYO logo

Zamjenjivanjem maslaca margarinom ipak se smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je novo istraživanje, piše Daily Mail.

Stručnjaci s Harvardske škole za javno zdravlje sumnjaju u rezultate novijih studija koje promoviraju povratak maslaca i vrhnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nutricionisti desetljećima upozoravaju da treba smanjiti unos punomasnog mlijeka te mesa i mliječnih proizvoda koji imaju visok udio zasićenih masnih kiselina. No, nekoliko velikih studija objavljenih u posljednjih nekoliko mjeseci tvrdi kako ljudi koji unose mnogo zasićenih masti nemaju ništa veći rizik od preuranjene smrti od onih koji ih ne unose.

Međutim, znanstvenici s Harvarda tvrde kako su pronašli dokaze koji pobijaju nedavna istraživanja i savjetuju ljudima da se drže podalje od zasićenih masti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljudi jednu lošu stvar zamijene drugom!

Image
Foto: Thinkstock

Ključ je, kažu znanstvenici, u tome da ljudi koji smanje unos zasićenih masnih kiselina iste zamijene zdravijim alternativama, kao što su margarin, biljno ulje, maslinovo ulje i orašasti plodovi, čime se znatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

No, znanstvenike zabrinjava što mnogi ljudi maslac i vrhnje zamijene ugljikohidratima poput bijelog kruha. Upravo je to najizgledniji razlog zašto su drugi istraživači zaključili da ljudi koji smanje unos zasićenih masnih kiselina time nisu smanjili smrtnost.

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midžor

"U pogledu rizika od bolesti srca, zasićene masti i rafinirani ugljikohidrati podjednako su nezdravi", kaže profesor Frank Hu, autor studije.

Stručni tim profesora Hua analizirao je dugoročni način prehrane i informacije o zdravlju od 127.000 Amerikanaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključci objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology pokazali su da se zamjenjivanjem zasićenih masti s polinezasićenima rizik od srčanih oboljenja smanjuje za 25 posto. Zamjenjivanje zasićenih s mononezasićenim masnoćama, kao što je maslinovo ulje, smanjuje rizik od bolesti srca za 15 posto.

Zamjenjivanje zasićenih masti ugljikohidratima ne pokazuje pomake u smanjenju rizika od srčanih oboljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daily Mail/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike