Uzroci jedne od najbolnijih tegoba suvremenog čovjeka

Pitanje čitatelja: Možete li mi pojasniti što je to hernija diska i kako se sprječava, tj. koje aktivnosti dovode do ovog problema?

16.9.2013.
8:05
VOYO logo

ODGOVOR:

Danas na internetu možete naći gotovo sve o diskus herniji, uzrocima nastanka i liječenju diskus hernije.

Ovdje ću nabrojati samo neke osnovne činjenice koje morate znati kako biste razumjeli kako do degeneracije dolazi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Građa kralježnice kod čovjeka: 33-34 kralješka i to 7 vratnih, 12 grudnih i 5 slabinskih, te 5 križnih i 3-5 trtična kralješka

- Između kralježaka nalazi se želatinozna masa koja se zove nucleus pulposus (većim dijelom od vode) koja služi kao amortizer. Ova masa je okružena jakom fibroznom opnom zvanom anulus fibrosus koja ne dozvoljava nucleusu da izađe iz svog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzroci diskus hernija mogu biti mnogobrojni kao npr:

životna dob, slabljenje tj. gubitak elasticiteta anulusa fibrosusa te gubitak tekućine i viskoznosti nucleusa pulposusa, a samim time i njihove protektivne uloge kao amortizera - tad nastaje i veća mogućnost oštećenja i pri najmanjoj traumi, zatim traume u vidu padova, udara, prometne nezgodei sl. Ili dugotrajne ikrotraume koje se tijekom godina kumuliraju naglo i nepravilno podizanje predmeta subluksacije (dislokacija kralješka iz svoje normalne pozicije), degenerativne i /ili upalne promjene na kralješcima i diskovima, iskrivljenja kralježnice (skolioze, kifoze), genetski uzroci.

Postoje 4 faze diskus hernije:

1. Protruzija – u ovoj fazi anulus fibrosus je blago istegnut i dolazi do manjeg ispupčenja. Čak i kada se skine pritisak sa diska, ispupčenje se ne povlači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Prolaps – dolazi do pucanja većine vlakana anulus fibrosusa, tako da se unutrašnji materijal jedva drži. Ispupčenje je mnogo veće nego kod protruzije.

3. Ekstruzija – kod ove faze unutrašnji dio (nucleus pulposus) je potpuno probio vlakna prstenastog dijela (anulus fibrosusa) i sada je materijal izašao van diska, ali se još uvijek drži za disk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Sekvestracija – najteža faza u kojoj dolazi do nepovratnog odvajanja materijala od diska.

Zašto je neophodno vježbati

Istraživanja kažu da je učinak terapijskih vježbi utječe na smanjenje boli i povratak funkcije, te se primjena terapijskih vježbi smatra najekonomičnijim tretmanom u liječenju kronične križobolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj samih vježbi je smanjenje boli, povećanje opskrbe tkiva kisikom i hranjivim tvarima, poboljšanje funkcije mišića trupa, povećanje mišićne snage i izdržljivosti, poboljšanje izvedbe našeg pokreta pri aktivnostima svakodnevnog života. Zato je neophodno vježbati, odnosno jačati abdominalne mišiće, mišiće leđa, te kod njih posebno obratiti pozornost na relaksaciju i njihovo rasterećenje, naučiti vježbe pravilnog držanja zdjelice i učenje disanja dijafragmom.

Ukoliko imate probleme u vidu dugotrajnije bolnosti lumbalnog dijela kralježnice, svakako posjetite nadležnog fizijatra ili neurokirurga koji će vas uputiti na dodatnu obradu te vam sugerirati najbolji i najefikasniji vid liječenja vaših tegoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POLIKLINIKA ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU I FIZIKALNU TERAPIJU SREMAC BOHAČEK EDE MURTIĆA 2 ZAGREB TEL: 66 99 273

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo