Europski parlament je prošlog mjeseca pozvao Europsku uniju da dozvolu za prodaju glifosata produlji na samo sedam godina, a ne na petnaest kao što se u početku tražilo, zbog sumnje da je kancerogen.
No Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN-ova agencija za hranu i poljodjelstvo (FAO) zaključile su u istraživanju kako je "malo vjerojatno da glifosat uzrokuje kancerogeni rizik u ljudi koji s njime dolaze u dodir preko hrane".
Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), tijelo WHO-a, zaključilo je suprotno u ožujku 2015.
Otkrića ne pobijaju jedno drugo
No ta dva otkrića nisu u suprotnosti, tvrdi WHO koji tumači da je istraživanje IARC-a bilo usmjereno na "vjerojatni" rizik za ljudsko zdravlje, napose u slučaju velike izloženosti toj tvari.
Istraživanje WHO-a i FAO-a bavilo se posebnim rizikom povezanim s izloženošću ograničenim dozama glifosata putem hrane.
Na rezultate IARC-ove studije upozoravali su aktivisti na čelu s Greenpeaceom koji su pozvali na potpunu zabranu kemikalije.
U ožujku su europski zakonodavci, kao i Komisija, nakon snažnog lobiranja suprotstavljenih strana, odgodili odluku o produljenju dozvole za prodaju glifosata.
Odbor za korištenje pesticida u okviru EU-a treba se sastati u srijedu kako bi odlučio o produljenju licencije za glifosat.