Postoji niz razloga zbog kojih je prehrana bogata ugljikohidratima loša, a novo istraživanje dodaje još jedan – lakše ćete dobiti Alzheimerovu bolest.
Naime, tijekom novog istraživanja pokazalo se da starije osobe koje jedu puno ugljikohidrata imaju gotovo četiri puta veći rizik od razvoja blagog kognitivnog poremećaja.
Znanstvenici s Klinike Mayo dodali su da šećer igra ulogu u razvoju blagog kognitivnog poremećaja, koji često nastaje prije Alzheimerove bolesti, objavio je Journal of Alzheimer's Disease. Za usporedbu, jedete li nešto više proteina i masnoća, možete spriječiti razvoj blagog kognitivnog poremećaja, poručili su.
Istraživanje su proveli na 1.230 osoba u dobi od 70 do 89 godina.
Voditelj projekta prof. Rosebud Roberts kaže da neće svi koji dobiju blagi kognitivni poremećaj dobiti Alzheimerovu bolest.
'Želimo spoznati što može zaustaviti razvoj stanja koje prethodi demenciji. Ako bismo zaustavili razvoj blagog kognitivnog poremećaja, možda bismo mogli spriječiti i demenciju. Ali kad se jednom javi demencija, napredak bolesti je nezaustavljiv,' zaključio je.
Ugljikohidrati vam mogu naštetiti jer utječu na metabolizam glukoze i inzulina. Šećer je pogonsko gorivo mozga, no prevelike količine šećera mogu spriječiti mozak da ga uopće koristi, slično kao kod dijabetesa tipa 2.
Glavni zaključci nove studije koji bude nadu
Oni čija je prehrana najbogatija masnoćama (orašastim plodovima i zdravim uljima) imaju 42 posto manje šanse razviti kognitivni poremećaj, a oni koji imaju najveći unos proteina, imaju manji rizik za 21 posto.
Mediteranska prehrana i Atkinsonova dijeta smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa, te unapređuju zdravlje mozga. Ipak, s Atkinsonovom dijetom treba biti oprezan jer može imati negativno djelovanje na bubrege.