Cjelovito zrno žita sadrži inhibitore enzima koji ometaju probavu. Mnoge osobe koje su intolerantne na žitarice bolje ih podnose kada se pripreme nakon natapanja.
A ako se malo zakiseli, korist od natapanja žitarica se dvostruko povećava.
U koliko vode natapati žitarice ?
Koristite istu količinu tekućine koju biste koristili za pripremu žitarica. Na primjer, ako 1 šalicu integralne riže kuhate u dvije šalice vode onda i za natapanje koristite 2 šalice. Žitarice ostavite potopljene najmanje 7 sati, dok najbolje rezultate daje natapanje od 12-24 sata. Duže natapanje nema učinka na razbijanje fitinske kiseline, ili povećanje hranjive vrijednosti žitarica. Za većinu žitarica natapanje preko noći je sasvim dovoljno.
Vodu u kojoj ste natapali žitarice možete koristiti za kuhanje, ali je bolje žitarice isprati i kuhati u svežoj vodi.
Koje su koristi od natapanja žitarica u kiseloj otopini?
Žitarice možete natapati u vodi kojoj ste na dodali kiseline i to tako što će te na šalicu vode dodali 1-2 žlice e jabučnog octa, soka od limuna, jogurta, kefira, sirutke ili mlaćenice. Ako vam se ne svidi okus hrane spremljene sa ovako natapanim žitaricama, jednostavno nakon natapanja žitarice isperite i kuhajte u svježoj vodi, pa neće biti kisele.
Istraživanja pokazuju da se fitati u pšenici, raži i ječmu smanjuju za 46-77 % ako se prilikom natapanja koristi samo voda, a za 84-99 % kada se za natapanje koristi zakiseljena voda. Kisela otopina sprečava i razvoj neprijatnih bakterija.
Natapanje brašna
Brašno takođe možete natapati. Koristite istu količinu vode koju zahtijeva recept plus malo kiseline i ostavite stajati 12-24 sata, pa napravite kruh ili pecivo prema receptu, dodajući mu po potrebi još malo vode da bi se dobilo tijesto prave konzistencije. Pecivo napravljeno s natopljenim brašnom je posebno ukusno kada se priprema s brašnom kome su prilikom natapanja dodani jogurt ili kiselo mlijeko.
U brašno koje natapate da biste kasnije od njega pripremali kruh osim vode možete dodati i traženu ulja, ali sve ostale sastojke dodajete neposredno pred pripremu.
Pecivo ili kruh napravljen od ovako pripremljenog brašna je lakše probavljiv, a mnogo bolje naraste prilikom pripreme.
Integralna riža se, naravno, puno brže skuha na ovaj način.