TRIK ZA SVE ŽITARICE: /

Lakša probava, više hranjivih tvari i slasniji kolači, variva, prilozi...

Image
Foto: Flickr

Natapanje žitarica itekako blagotvorno djeluje na organizam.

16.1.2016.
7:20
Flickr
VOYO logo

Cjelovito zrno žita sadrži inhibitore enzima koji ometaju probavu. Mnoge osobe koje su intolerantne na žitarice bolje ih podnose kada se pripreme nakon natapanja.

A ako se malo zakiseli, korist od natapanja žitarica se dvostruko povećava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
UŽIVAJTE U OSTACIMA: /

Evo kako ćete pravilno podgrijati ostatke hrane

Image
UŽIVAJTE U OSTACIMA: /

Evo kako ćete pravilno podgrijati ostatke hrane

U koliko vode natapati žitarice ?

Koristite istu količinu tekućine koju biste koristili za pripremu žitarica. Na primjer, ako 1 šalicu integralne riže kuhate u dvije šalice vode onda i za natapanje koristite 2 šalice. Žitarice ostavite potopljene najmanje 7 sati, dok najbolje rezultate daje natapanje od 12-24 sata. Duže natapanje nema učinka na razbijanje fitinske kiseline, ili povećanje hranjive vrijednosti žitarica. Za većinu žitarica natapanje preko noći je sasvim dovoljno.

Vodu u kojoj ste natapali žitarice možete koristiti za kuhanje, ali je bolje žitarice isprati i kuhati u svežoj vodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koje su koristi od natapanja žitarica u kiseloj otopini?

Žitarice možete natapati u vodi kojoj ste na dodali kiseline i to tako što će te na šalicu vode dodali 1-2 žlice e jabučnog octa, soka od limuna, jogurta, kefira, sirutke ili mlaćenice. Ako vam se ne svidi okus hrane spremljene sa ovako natapanim žitaricama, jednostavno nakon natapanja žitarice isperite i kuhajte u svježoj vodi, pa neće biti kisele.

Istraživanja pokazuju da se fitati u pšenici, raži i ječmu smanjuju za 46-77 % ako se prilikom natapanja koristi samo voda, a za 84-99 % kada se za natapanje koristi zakiseljena voda. Kisela otopina sprečava i razvoj neprijatnih bakterija.

Natapanje brašna

Brašno takođe možete natapati. Koristite istu količinu vode koju zahtijeva recept plus malo kiseline i ostavite stajati 12-24 sata, pa napravite kruh ili pecivo prema receptu, dodajući mu po potrebi još malo vode da bi se dobilo tijesto prave konzistencije. Pecivo napravljeno s natopljenim brašnom je posebno ukusno kada se priprema s brašnom kome su prilikom natapanja dodani jogurt ili kiselo mlijeko.

U brašno koje natapate da biste kasnije od njega pripremali kruh osim vode možete dodati i traženu ulja, ali sve ostale sastojke dodajete neposredno pred pripremu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecivo ili kruh napravljen od ovako pripremljenog brašna je lakše probavljiv, a mnogo bolje naraste prilikom pripreme.

Integralna riža se, naravno, puno brže skuha na ovaj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo