Juha od mrkve i đumbira
Ovu je juhu izuzetno lako napraviti, a mrkva i đumbir idealna su kombinacija koja će tijelu pružiti dovoljno vitamina, a uz to je i za prste polizati.
(FOTO: Pexels)
Sastojci:
- tri velike mrkve
- žlica naribanog đumbira
- žličica kurkume
- malo kajenskog papra
- 20 grama kruha
- žlica kiselog vrhnja
- 200 mililitara povrtnog temeljca
Upute:
Ogulite i narežite mrkve te ih stavite u blender zajedno s đumbirom, kurkumom, paprom, kruhom, kiselim vrhnjem i 200 mililitara povrtnog temeljca. Miksajte dok nije dobra tekstura te zagrijte u lončiću. Dodajte kiselo vrhnje i papar, a možete ubaciti i bučine sjemenke.
Originalan recept pronađite ovdje.
Marokanska juha sa slanutkom
Juha sa slanutkom zagrijat će organizam, a usput ćete unijeti dobru količinu proteina.
Juha, ako je pripremljena na zdravi način, može biti odličan lagani obrok koji nas dugo drži sitima. Guste juhe od, primjerice, bundeve idealne su kad pokušavamo izgubiti kilograme.
(FOTO: Pexels)
Sastojci:
- žlica maslinovog ulja
- luk srednje veličine, narezan
- dvije stapke celera, nasjeckani
- 2 žličice kumina
- 600 mililitara vrućeg povrtnog temeljca
- 400 grama narezanih zrelih rajčica
- 400 grama slanutka
- 100 grama graška
- polovica limunovog soka te korijandar ili peršin
Upute:
Zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi, a zatim popržite luk i celer desetak minuta. Dodajte kumin i još pirjajte minutu. Pojačajte temperaturu, dodajte temeljac, rajčice i slanutak te papar. Pustite da kuha osam minuta, a zatim ubacite grašak i limunov sok te kuhajte još dvije minute. Začinite po vlastitom ukusu te dodajte peršin ili korijandar.
Originalan recept pronađite ovdje.
Juha od kupusa
Kupus je prepun vitaminca C, a uz dodatak povrća i začina ova je juha bomba za zdravlje. Imajte na umu da ova količina vrijedi za šest osoba. U ovu juhu možete dodati i meso.
(FOTO: Pixabay)
Sastojci:
- dvije žlice maslinovog ulja
- veliki luk, sitno nasjeckan
- 2 štapa celera, sitno nasjeckanog
- jedna velika mrkva, nasjeckana
- 70 grama pancete (po želji)
- jedna velika glavica kupusa, naribana
- dva veća režnja češnjaka, zgnječena
- žličica začina slatke paprika
- žličica nasjeckanog ružmarina
- 400 grama pelata
- litra i pol povrtnog temeljca
- 500 grama slanutka
- parmezan ( po želji)
Upute:
Zagrijte ulje u loncu na niskoj temperaturi te dodajte luk, mrkvu, celer i sol. Pirjajte 15 minuta. Ako koristite pancetu dodajte ju i popecite. Ubacite kupus i pustite da omekša pet minuta. Dodajte češnjak, ružmarin i papriku i pustite da se kuha minutu. Ubacite pelate i temeljac, a zatim kuhajte 30 minuta te napokon dodajte slanutak. Dobro začinite paprom i dodajte sol te po želji servirajte s dodatkom parmezana.
Originalan recept pronađiteovdje.