Tri načina na koje vam omiljeni parfem može ugroziti zdravlje

shimmer fallback

I dok su naši preci koristili prirodne biljne ili životinjske mirise, moderna vremena su izrodila doslovno tisuće kemijskih sastojaka koje se koristi u parfemima.

22.10.2012.
11:44
Play logo

Ako na etiketi nekog proizvoda stoji i riječ 'miris', možete biti sigurni da ćete korištenjem biti izloženi brojnim kemikalijama. To uključuje losione, koji se mogu primijeniti na cijelo tijelo, proizvode za njegu kože i kozmetičke proizvode za njegu koje možete koristiti svaki dan. O kojim se točno mirisima radi i koji je njihov sastav, proizvođači nisu dužni objasniti.

Zašto biste trebali izbjegavati sintetičke mirise?

1. Najmanje 900 od 3.000 mirisnih kemikalija koje se koristi u proizvodnji mirisa je otrovno

U današnjoj industriji mirisa broj sintetskih kemikalija kreće se oko 3.000. Američki Nacionalni institut za sigurnost i zdravlje je utvrdio da su najmanje 900 među njima poznati toksini, piše NaturalNews.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da nakon što ih vaše tijelo apsorbira, ove kemikalije mogu uzrokovati probleme na staničnoj razini. Neki popularni brendovi parfema su se pokazali otrovni za respiratorni trakt i živčani sustav. Ovo se događa i kroz udisanje lebdećih čestica i putem transdermalne apsorpcije.

2. Parfemi su povezani s depresivnim poremećajem u kemijski osjetljivih pojedinaca

Sve više i više ljudi osjetljivo je na određene kemikalije. To je vjerojatno zbog naše neprestane izloženosti, a osim alergijskih reakcija može doći i do pravog trovanja. Studije su povezale korištenje parfema s teškim depresivnim poremećajem i tjeskobom u pojedinaca koji pokazuju osjetljivost na kemkalije iz mirisa.

Budući da ove kemikalije mogu imati različite učinke na živčane stanice, ne čudi da mogu utjecati i na funkciju mozga. Mirisi izazivaju emocije jer je centar za emocije usko vezan za naš osjet mirisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Poremećaj rada štitnjače i razine hormona, respiratorna toksičnost i glavobolje

Mnogi od najpopularnijih mirisa na tržištu, koje doslovno koriste milijuni žena diljem svijeta, sadrže zapravo slabo provjerene kemikalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko kemikalija koje se nalaze u sastavu najprodavanijih parfema mogu uzrokovati oštećenje štitne žlijezde. Štitnjača regulira niz važnih metaboličkih procesa u tijelu. Poremećaj rada ove žlijezde može uzrokovati pretilost, problem održavanja zdrave težine, ozbiljan gubitak kose, poremećaje raspoloženja i osjećaje letargije, pa čak i rak štitnjače.

Mnoge kemikalije koje se nalaze u parfemima predstavljaju dodatni problem za štitnjaču jer imitiraju prirodne hormone. Naime, oni mogu uzrokovati oštećenje štitnjače zbog prekomjerne količine hormona koje štitnjača nastoji regulirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo