Alfa solanin je toksičan za čovjeka, ali trebamo ga se bojati tek uslijed konzumacije proklijalog i zelenog krumpira. Najveće količine nalaze se ispod kore krumpira, a prepoznat ćemo ga ukoliko su zelena boja ili gorak okus prisutni.
Problem sa solaninom javlja se zbog njegove stabilnosti prilikom kuhanja, nije topljiv u vodi, stoga i nakon kuhanja zaostaje u krumpiru. Treba paziti da se prilikom kupovine bira neoštećen krumpir, bez izdanaka i crnih točkica te da se prilikom čišćenja krumpira zeleni dijelovi ispod kore uklone.
Pridržavamo li se pravila da pohranjujemo krumpir u tamnom i hladnom prostoru te dobro ogulimo koru prije pripreme, neće doći do problema. Ipak je krumpir visokozastupljena namirnica u našoj prehrani, a trovanja solaninom su rijetka.
Dobra alternativa je batat, koji je za razliku od krumpira poželjna namirnica i za dijabetičare zbog svog nutritivnog profila te sporijeg otpuštanja šećera u krv.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com