Play ponuda

TREBA PITI PUNO VODE, ALI OVO NIPOŠTO NEMOJTE ČINITI: / Evo u čemu griješite želeći popiti dovoljno

Image
Foto: Giphy

Ponekad je teško u jednom danu popiti količinu vode koja je standardom propisana od strane stručnjaka.

4.9.2017.
18:56
Giphy
Play ponuda

Kako bi pratili preporučene doze, mnogi jednostavno uzimaju što veće gutljaje iako ne osjećaju žeđ. Stručnjaci upozoravaju kako to nije najbolje rješenje. Iako je voda nužna za kožu, imunološki sustav i energiju, lijevanje u sebe u velikim količinama besmisleno je, pa čak i kontraproduktivno.

Žeđ je kontrolirana razinama natrija u tijelu, koji može drastično skočiti tijekom intenzivnog treninga. Veliki gutljaji čine to da morate više mokriti, što može stvoriti probleme sa srcem i bubrezima, a to je doista ekstremna nuspojava.

Čak i oni koji nemaju nikakve simptome bolesti trebaju biti na oprezu jer pijenje velike količine vode odjednom previše je za tijelo. Valja slušati svoje tijelo prilikom odlučivanja koliko ćete vode popiti.

Image
POPUT SIJENA: /

Što se dogodi kada pijete tešku vodu?

Image
POPUT SIJENA: /

Što se dogodi kada pijete tešku vodu?

"Kada nam treba više vode, tijelo detektira da imamo previše soli", kaže dr. Stephanie Long. Mali gutljaji su sasvim dovoljni da se tijelo hidratizira. Postoji veza između mozga i tijela koja nam kaže kada je dosta, smatra doktorica.

Ponekad se osjeća potreba za velikim gutljajima i velikim količinama vode nakon vježbanja i to je u redu ako se stane čim se utaži žeđ. Dr. Long kaže kako to nije potrebno, osim ako ste prije toga trčali maraton ili radili dosta kardio vježbi.

Zato atletičari piju napitke bogate elektrolitima kako bi što brže vratili tijelu izgubljeno. Ako popijete previše vode u kratkom vremenu, postoji opasnost da ste progutali mnogo zraka, što dovodi do problema sa srcem, bubrežima i probavom, piše Daily Mail.

Play ponuda
Play ponuda