Play ponuda

Tko treba više vitamina K?

shimmer fallback

Istraživanja pokazuju da neki ljudi, kao što su na primjer oni starije životne dobi, kada dulje vrijeme uzimaju antibiotike, imaju povećane potrebe za vitaminom K.

19.6.2011.
21:32
Play ponuda

120 mikrograma nije dovoljno da spriječi pojavu nedostatka ovog vitamina. Nadalje, faktori koji povećavaju potrebu za vitaminom K su i uzimanje nekih lijekova, bolesti koje remete apsorpciju i dostupnost vitamina K, starija životna dob i sl.

Novorođenčad nije još u mogućnosti sama proizvoditi ovaj vitamin u crijevima, a kako je majčino mlijeko dosta siromašno ovim vitaminom, deficit je čest. Zbog toga je preporučljivo da novorođenčad dobiva dodatan vitamin K. U lijekove koji smanjuju apsorpciju i dostupnost vitamina K, osim antibiotika, ubrajaju se i sulfa-lijekovi te antikonvulzivi, kao što su fenobarbital i karbamazatin.

Antikonvulzivi uzimani u trudnoći mogu uzrokovati nedostatak vitamina K u tek rođene djece i produženje krvarenja. Varfarin, lijek koji se propisuje protiv stvaranja ugrušaka kada postoji opasnost od tromboze, ne bi se smio uzimati u trudnoći jer može uzrokovati poremećaje u razvoju ploda. Koristi li se u prva tri mjeseca trudnoće, varfarin može uzrokovati defektan razvoj kostiju i hrskavičnog tkiva u djece. Ti su poremećaji vrlo slični poremećajima koji se javljaju u vrlo rijetkoj genetskoj bolesti u kojoj djeca ne mogu dobro iskorištavati vitamin K.

Istraživanja pokazuju da je najmanja dnevna doza koja sprječava pojavu deficita jedan mikrogram vitamina po kilogramu tjelesne težine.

Isto toliko se preporučuje za djecu, a za novorođenčad oko pet mikrograma na dan. U siječnju godine 2001. odbor za dijetetiku Medicinskog instituta SAD preporučio je da najmanja dnevna doza za vitamin K bude 120 mikrograma za zdrave odrasle muškarce, a 90 mikrograma za zdrave odrasle žene.

Pročitajte više o ovoj temi

Vezani članci:

arti-201106060398006 arti-201105270874006

Play ponuda
Play ponuda