Tjestenina i bijeli kruh povezani s raširenom bolešću

Nova studija je pokazala da česta konzumacija većih količina tjestenine i drugih proizvoda od bijelog rafiniranog brašna, uz izostanak svježe hrane, može dovesti do depresije.

1.11.2013.
12:11
VOYO logo

Tijekom istraživanja finski su znanstvenici proučavali podatke o prehrani 43.000 žena kojima nije dijagnosticirana depresija. Žene koje su često jele tjesteninu i druge proizvode od rafiniranog bijelog brašna imale su između 29 i 41 posto veću šansu da im se dijagnosticira depresija nego ženama koje su izbjegavale rafinirano bijelo brašno, brzu hranu i gazirane napitke, te su se općenito zdravije hranile.

Znanstvenici već dugo znaju da zdrava prehrana može popraviti poremećaje raspoloženja. Na sveučilištu istočnoj Finskoj proučili su djelovanje tjestenine i druge hrane na muškarce i došli do istog zaključka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo istraživanje potvrdilo je hipotezu da zdrava prehrana ima ulogu i u prevenciji i ublažavanju depresije', rekao je dr. Anu Ruusunen.

Tjestenina, kao i brza hrana, šećer i industrijski prerađeno meso također izazivaju upale. Nutricionisti neprestano ponavljaju da za zdravu psihu i tijelo ljudi trebaju usvojiti prehranu bogatu povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nemasnim sirom. Sudionici istraživanja u čijoj je prehrani bilo zastupljeno više tih zdravih namirnica imali su najmanje šanse oboljeti od depresije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Depresija je jedna od najčešće dijagnosticiranih duševnih bolesti u svijetu. Ljudi koji pate od depresije često se osjećaju tužno i beznadno, pa ih bolest sprečava da žive normalno. Liječnici se slažu da su potrebne nove metode prevencije, a mnogi vjeruju da zdrava prehrana može biti jedan od najboljih načina za borbu protiv simptoma ove mučne bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo