Tijekom istraživanja finski su znanstvenici proučavali podatke o prehrani 43.000 žena kojima nije dijagnosticirana depresija. Žene koje su često jele tjesteninu i druge proizvode od rafiniranog bijelog brašna imale su između 29 i 41 posto veću šansu da im se dijagnosticira depresija nego ženama koje su izbjegavale rafinirano bijelo brašno, brzu hranu i gazirane napitke, te su se općenito zdravije hranile.
Znanstvenici već dugo znaju da zdrava prehrana može popraviti poremećaje raspoloženja. Na sveučilištu istočnoj Finskoj proučili su djelovanje tjestenine i druge hrane na muškarce i došli do istog zaključka.
'Ovo istraživanje potvrdilo je hipotezu da zdrava prehrana ima ulogu i u prevenciji i ublažavanju depresije', rekao je dr. Anu Ruusunen.
Tjestenina, kao i brza hrana, šećer i industrijski prerađeno meso također izazivaju upale. Nutricionisti neprestano ponavljaju da za zdravu psihu i tijelo ljudi trebaju usvojiti prehranu bogatu povrćem, voćem, cjelovitim žitaricama, ribom i nemasnim sirom. Sudionici istraživanja u čijoj je prehrani bilo zastupljeno više tih zdravih namirnica imali su najmanje šanse oboljeti od depresije.
Depresija je jedna od najčešće dijagnosticiranih duševnih bolesti u svijetu. Ljudi koji pate od depresije često se osjećaju tužno i beznadno, pa ih bolest sprečava da žive normalno. Liječnici se slažu da su potrebne nove metode prevencije, a mnogi vjeruju da zdrava prehrana može biti jedan od najboljih načina za borbu protiv simptoma ove mučne bolesti.