Svježe namirnice koje ne smijete držati u hladnjaku

Kupujete li veće količine voća ili povrća, a u trgovinu idete najčešće jednom tjedno, vjerojatno razmišljate i o najboljem načinu skladištenja kako bi što duže ostalo svježe.

29.3.2012.
7:51
VOYO logo

Ne želite li na kraju tjedna imati hrpu trule hrane, važno je znati i koje je plodove nepotrebno, pa čak i štetno držati u hladnjaku.

Rajčice

Tehnički, rajčica je voće, ali po okusu je sličnija povrću. Toliko znate. Svi oni koji ih uzgajaju u vlastitom vrtu znaju da rajčice vole toplinu, a ne hladnoću. A takve su i nakon što se uberu. Zbog toga hladnjak nije najbolje mjesto, u njemu se brzo pretvore u nešto nepoželjno, možda još dobro za kuhanje, ali ne i za salatu. Čuvajte ih stoga na nekoj radnoj površini, ali ne direktno na suncu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bosiljak

Rajčice i bosiljak se dobro slažu na tanjuru, a vole biti zajedno i prije upotrebe. I bosiljak voli toplinu, a ako se duže čuva u hladnjaku, uvene prije vremena. Sa svježim bosiljkom je najbolje postupati kao i sa cvijećem. Čuvajte ga u čaši vode, koju ćete mijenjati svaki drugi dan, te dalje od direktnog sunčevog svjetla. Pokrijete li ga plastičnom vrećicom koju ste zbog dotoka svježeg zraka probušili, ostat će svježiji.

Krumpir

Krumpir voli hladnoću, ali ne previše hladnoće. Hladnjak mu ipak ne odgovara jer voli barem 10 stupnjeva višu temperaturu. Mnogi danas nemaju podrum – tamno i hladno mjesto – pa će skladištenje u papirnatoj vrećici u nekom hladnom kutku stana kao što je ostava biti najbolje. Zašto u papirnatoj? Za razliku od plastičnih vrećica, strujanje zraka je olakšano, pa je lakše spriječiti truljenje. Hladnjak mu ne odgovara jer se na hladnoći škrob brže pretvara u šećer, a to može utjecati na okus, teksturu i samo kuhanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Češnjak

Da bi ostao zdrav, treba ga čuvati na suhom mjestu, a to je najčešće ostava. Hladnjak je previše vlažan. Osim toga, u hladnjaku nema strujanja zraka pa lakše dolazi i do truljenja. Nemojte ga čuvati u blizini krumpira jer krumpir ispušta vlagu i plin koji potiče kvarenje češnjaka. Češnjak čuvajte na hladnom, tamnom mjestu na kojem je dobra ventilacija. Zbog svjetlosti češnjak može postati gorak. Za razliku od češnjaka, crveni luk koji sadrži više vode čuvajte u hladnjaku.

Avokado

Avokado počinje sazrijevati tek nakon što se ubere. Kupite li tvrd avokado, ne čuvajte ga u hladnjaku jer ćete usporiti proces sazrijevanja. S druge strane ako je avokado već mekan, a vi ga ne mislite odmah koristiti, čuvanje u hladnjaku će produžiti rok trajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike