Zdrava prehrana /

Koliko jaja tjedno djeca smiju jesti?

Image
Foto: Thinkstock

Neka su djeca luda za jajima bila ona kuhana, pržena, kajgana, poširana. No roditelji se često pitaju koliko ih je u zdravoj dječjoj prehrani previše

19.4.2017.
17:30
Thinkstock
VOYO logo

Njemačka nutricionistkinja Nadia Roewe preporučuje da djeca u dobi između jedne i tri godine životatjedno konzumiraju jedno do dva jaja, a nešto starijima u dobi između četiri i šest godina tjedno savjetuje dva jaja.

Navedena količina se odnosi i na jaja u obrađenoj hrani, poput tijesta i kolača. I manja odstupanja su dopuštena, dok god se ne pretjera u odnosu na tjedno preporučenu količinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako su djeca za vrijeme uskršnjih blagdana pojela više jaja, roditelje to ne treba zabrinjavati jer neće odmah utjecati na njihovi zdravstveno stanje", kazala je nutricionistkinja. 

Kada pričamo o dojenčadi, kada u prehranu uključiti jaje?

Istaknula je da roditelji ne bi trebali brinuti zbog količine kolesterola u žutanjku jer dječji organizam to uspijeva sam izregulirati, kaže Roewe, podsjećajući da žutanjak "sadrži relativno visoku količinu masnoća".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba zaboraviti da je jaje idealna namirnica za sve one koji ga dobro podnose jer ima proteine sa svim esencijalnim aminokiselinama, vitamine i minerale.

Kad je riječ o sasvim maloj djeci, odnosno dojenčadi, postavlja se pitanje kada u njihovu prehranu uključiti jaje s obzirom na nerazvijen enzimatski sustav njihove probave.

Stajališta i mišljenja stručnjaka prilično se razlikuju, no većina ih se slaže da se jaje u prehranu male djece može početi uvoditi već od šestog mjeseca života, odnosno istovremeno kad se prelazi na kašice na bazi mesa i ostalu alternativnu prehranu, a pritom treba podsjetiti da je majčino mlijeko primarna hrana

Mnogi pedijatri preporučuju da se od šestog mjeseca do djetetove godine dana žumanjak pomiješa s drugom hranom u kašicu. Zbog opasnosti od salmonele žumanjak mora biti kuhan. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jaje ima 30 posto više vitamina D nego što se ranije mislilo

Treba istaknuti da svako jaje sadrži nekoliko ključnih gradivnih elemenata za stanične membrane, moždano i živčano tkivo, a to su holin, folna kiselina i B12 vitamin. Holin je glavna sirovina za građu dviju supstancija - svingomielina i fosfatidilholina, koje čine najveći dio moždane mase. 

Mnogi roditelji izbjegavaju uključiti jaja u dječju prehranu zbog kolesterola. Istraživanja iz 2010. godine pokazala su da kolesterola u jajima ima manje nego što se ranije vjerovalo te da u njima ima 30 posto više D vitamina nego što su znanstvenici ranije mislili.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općenito, odrasli zdravi ljudi mogu konzumirati jedno jaje dnevno, a kod male djece ne treba pretjerivati, no ne treba se ni plašiti kolesterola iz jaja, već oksidiranog kolesterola u tijelu koji ima tendenciju taloženja u krvnim žilama.

Danas je poznato i to da se plakovi talože i u žilama osoba koje uopće ne konzumiraju jaja jer sve ovisi produkciji u jetri i metabolizmu, takozvanog unutarnjeg kolesterola.

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo