KAD LUPI ADRENALIN / Kako pratiti Euro bez živciranja? Donosimo trikove koji smanjuju nogometni stres

Image
Foto: Shutterstock

Kad ih primi nogometna groznica, mnogi zaborave da je stres opasan, jer dovodi do brojnih zdravstvenih problema

Anteja Vidić

Anteja Vidić

Kolumnistica i novinarka rubrike Magazin, specijalizirana za lifestyle teme i žensko-muške odnose

13.6.2024.
7:45
Shutterstock
VOYO logo

Bliži nam se Europsko prvenstvo u nogometu, a neki su već danima nabrijani i jedva čekaju da počne. Gledajući tu navijačku groznicu morala sam se zapitati "Može li se utakmica gledati bez stresa ili je to sastavni dio nogometnog ludila?".

Adrenalin i stres su gorivo koje pokreće mnoge navijače. Reklo bi se "Što je muškarac bez utakmice i utakmica bez stresa?!". No, naravno, i žene obožavaju gledati nogomet, pa se prethodna tvrdnja odnosi na oba spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZABRINJAVAJUĆE STANJE /

Simptomi podmukle bolesti koju mnogi vuku godinama, a da toga nisu ni svjesni

Image
ZABRINJAVAJUĆE STANJE /

Simptomi podmukle bolesti koju mnogi vuku godinama, a da toga nisu ni svjesni

Kad ih primi nogometna groznica, mnogi zaborave da je stres opasan, jer dovodi do brojnih zdravstvenih problema i bolesti, a to znači da bi ga trebalo svesti na najmanju moguću mjeru. Strastvenim navijačima će možda to biti nemoguća misija, pa ako ste jedan od njih, barem pokušajte.

Kako izbjeći stres tijekom utakmice?

Prije svega, a to je mnogima najteže, smanjite konzumaciju alkohola. Opustite se prije početka utakmice i uživajte u njoj, bez obzira kakav je rezultat. Sjetite se da je to samo igra. Znam da će mnogi sada baciti na mene drvlje i kamenje, no podsjećam vas da je poanta ovog teksta upravo da se smirite, a ne da se ljutite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad smo već kod kontrole ljutnje, najbolje je da dišete polako i iz donjeg abdomena oko 20 puta, napravite pauzu, pa opet to ponovite. To garantirano pali i ako vas je moj tekst naživcirao i ako utakmica ne završi rezultatom koji ste priželjkivali.

Image
Foto: Shutterstock

Također, bilo bi divno da prije utakmice pripremite sve što vam treba unaprijed, uključujući grickalice, piće i udobno mjesto za sjedenje. Tako ćete izbjeći nepotrebno trčkaranje i nervozu tijekom utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humor je odlično oružje protiv stresa

Društvo za gledanje nogometa izrazito je važno, pa se okružite ljudima koji su smireni, pozitivni te koji se vole šaliti. Humor i smijanje odlično su oružje protiv stresa.

Postavite realna očekivanja o rezultatu. Sjetite se da je sport nepredvidiv i da poraz nije kraj svijeta. Pokušajte se fokusirati na pozitivne aspekte igre, kao što su dobri potezi tijekom utakmice, umjesto da se živcirate zbog pogrešaka ili sudačkih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako osjetite da postajete previše nervozni, napravite kratku pauzu. Ustanite, protegnite noge laganom šetnjicom, popijte čašu vode te utakmicu nastavite pratiti tek kad se smirite.

I na kraju, zapamtite, nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, no ne mora vas doći glave!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: U Hrvatskoj doslovno padaju kolačići s neba, ali ne smijete ih dirati. Znate li zašto?

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo