I u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe postoje aditivi koji su dopušteni u proizvodima, no to ne znači da nekome možda neće škoditi, piše Jutarnji list. Zato nije naodmet ponoviti što znače pojedine skraćenice, jer iako većina aditiva nije štetna, kod nekih može izazvati i neželjene posljedice, osobito ako se pretjera u količini emulgatora, boja, umjetnih sladila ili poboljšivača.
Dodaci koji mogu štetiti svima
E 102, tartrazin: Žuta boja, koja može izazvati alergiju kod osoba koje su alergične na Aspirin, odnosno salicilacetilnu kiselinu te benzojeve kiseline. Nuspojave: otežano disanje i osip po koži.
E 104, žuta boja: Zabranjena u SAD-u zbog sumnje da je kancerogena.
E110, narančasta boja: Ispitivanja na životinjama pokazala su visoku učestalost tumora bubrega, a alergija na tu boju može se pojaviti kao osip i astma.
E122, azorubin: Crvena boja koja izaziva alergijske reakcije kao E 110.
E 123, amarant: Crvena boja česta u aperitivnim vinima. Ispitivanja na životinjama pokazala su da može izazvati taloženje kalcija u bubrezima. U SAD-u je zabranjen zbog kancerogenosti.
arti-201003220548006E 127, eritrozin: Crvena boja nerijetko je sastojak koktela od višanja, trešanja i kandiranog voća. Može utjecati na funkciju štitnjače.
E 142, zelena S: Zelena boja za koju se sumnja da potiče razvoj Alzheimerove bolesti.
E 284, borna kiselina: Nakuplja se u organizmu, može izazvati dugotrajni proljev i oštećenje unutrašnjih organa. Zasad se nalazi samo u kavijaru.
E385, kalcij dinatrij: Obično se nalazi u staklenkama i konzervama povrća i ribe te u smrznutim rakovima. Može oštetiti metabolizam.
E 425, konjak: Može omesti apsorpciju hranjivih tvari.
E 512, cinkov klorid: Može biti u konzervama i staklenkama bijelog povrća. U visokim koncentracijama može izazvati mučninu i povraćanje.
E 621, mononatrijev glutamat: Obogaćuje okus, primjerice juha, a problem je moguća genetska proizvodnja.
E 999, kvilaja: Moža izazvati trovanje, nalazi se u bezalkoholnim pićima poput onih od gingera ili u vinu od jabuka.
E 1520, propilenglikol: Otapalo i konzervans koji u većim količinama može izazvati trovanje.
Dodaci koji stimuliraju apetit i potiču debljanje
E 640, glicin i njegove natrijeve soli: Pojačavaju okus jela.
arti-201003230074006E 630 i E 633: Problem za bolesnike s povišenim mokraćnim kiselinama.
E 620 i E 625, glutaminska kiselina: Sadrži ih umak od soje.
Dodaci koji mogu štetiti djeci
E 120, conchenille: Crvena boja može izazvati alergiju.
E 151, crna boja: Može izazvati alergijske reakcije poput astme i osipa.
E154, smeđa boja: Mješavina šest različitih smeđih boja odobrena samo za miris dima kod riba. Može izazvati alergijske reakcije.
E 180, crvena boja: Dozvoljena za premazivanje kore sira, a može izazvati alergijske reakcije.
E 950, acesulfam K: Umjetno sladilo 200 puta slađe od šećera. Zasad nije sigurno koje sve probleme može izazvati kod djece.
E 951, aspartam: Zaslađivač dijelom genetski proizveden. Talijanski istraživači dokazali su povezanost s povećanim rizikom od tumora kod štakora.
E 952, zaslađivač: Kod životinja u visokim koncentracijama izaziva rak mokraćnog mjehura, smanjuje plodnost. U EU zabranjen je za uporabu u žvakaćim gumama i bombonima.
E 954, saharin: Zaslađivač, dokazano kancerogen.
E 957, thaumatin: Sladilo koje poboljšava aromu, 3000 puta slađe od šećera. Dvojbene studije oko štetnosti.
E655, maltitol, E966, lactitol, E967, xylitol: Sladila koja mogu izazvati nadutost i proljev.
Dodaci koji su posebno opasni za alergičare
E 100, kurkumin, žuta biljna boja: Može pojačati rad žuči i izazvati alergiju.
E 210, benzojeva kiselina: Konzervans koji se uglavnom koristi u konzerviranju riba i salata. Trenutno se provjerava moguća alergija.
E 200 i E 203, sorbinska kiselina: Konzervans, posebno loš za alergične osobe, a može izazvati astmu ili ekceme.
E 132, indigo boja: Istodobno unošenje natrijevog nitrata i indiga kod nekih je životinja oštetilo DNK. Može se naći u šunki, kobasicama, obojenim bombonima i likerima.