Što bolje čuva kosti – mlijeko, jogurt ili vrhnje?

Osim mliječnih proizvoda, namirnice bogate kalcijem su sjemenke sezama, sjemenke amaranta, soja, zeleno povrće, orašasti plodovi i riba.

13.2.2013.
9:35
VOYO logo

Znanstvenici Institute for Aging Researcha (IFAR) te Harvard Medical Schoola (HMS) proveli su istraživanje o stvarnom utjecaju konzumacije pojedinih mliječnih proizvoda na gustoću kostiju muškaraca i žena srednje životne dobi.

Istraživanje se temeljilo na ispunjenim upitnicima o učestalosti konzumacije hrane 3.126 ispitanika koji su sudjelovali u studiji Framingham Offspring. Autori studije zaključili su da je konzumacija mlijeka i jogurta, dva i pol do tri serviranja dnevno, povezana s boljom gustoćom kostiju, i to prvenstveno kuka, ali ne i same kralježnice. S druge strane, konzumacija vrhnja, koje je bogatije mastima i šećerom, povezana je s nižom razinom gustoće kostiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori su istaknuli da je povezanost unosa sira i gustoće kostiju tek potrebno istražiti. Rezultati navedenog istraživanja objavljeni su u časopisu Archives of Osteoporosis.

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo