Spriječite najčešći uzrok gubitka zuba

Parodontopatije ili bolesti desni najčešći su uzrok gubitka zuba kod odraslih. Među njima je najpoznatiji parodontitis – trajno upalno stanje desni.

5.7.2011.
9:54
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Parodontitis je ozbiljna infekcija koja može uzrokovati ne samo obolijevanje desni, nego i ispadanje zuba i gubljenje koštanih struktura koje podržavaju zube.

Mnoga istraživanja dokazala su povezanost upala desni i bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja, artritisa, Alzheimerove bolesti i određenih oblika raka, te podcrtala važnost zdravih desni za zdravlje cijelog tijela, a ne samo usne šupljine.

Prevencija

Tko želi zdrave desni treba jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima (voće i povrće) te izbjegavati slatku hranu ili namirnice koje sadrže puno ugljikohidrata (tjestenina, krumpir i kruh) jer potpomažu nakupljanje plaka na zubima.

Ako redovito ne četkate zube (najmanje dva puta dnevno) i čistite ih zubnim koncem, značajno ste izloženiji riziku od bolesti desni.

Faktori rizika

1. Duhan Pušenje cigareta ili žvakanje duhana povećava rizik od bolesti desni s obzirom da duhan smanjuje sposobnost ublažavanja upala te tako sprečava zalječenje i čini nas sklonijima ozbiljnim parodontopatijama.

2. Genetika Treba imati na umu da su bolesti desni često nasljedne. Ako se ove bolesti često javljaju u vašoj obitelji, bit ćete im skloniji čak i ako vodite računa o svom oralnom zdravlju.

3. Hormoni Djevojke koje prolaze kroz pubertet, trudnice ili žene u menopauzi suočene su s hormonalnim promjenama i samim time su izložene povećanom riziku od bolesti desni.

4. Bolesti – pad imuniteta Ako bolujete od bolesti koja smanjuje vašu sposobnost liječenja infekcije, kao što tu dijabetes, AIDS ili leukemija, skloniji ste bolestima desni.

5. Stres Osobe koje su pod velikim stresom mogu zamijetiti probleme s desnima, jer stres ostavlja traga na imunitetu i čini ih sklonijima upalama.

6. Lijekovi Određeni lijekovi mogu vas učiniti podložnijima bolestima desni, kao što su kontracepcijske tablete, citostatici, lijekovi koji blokiraju androgen (koriste se u liječenju raka prostate), blokatori kalcijevih kanala (drže visoki tlak pod kontrolom) ili ciklosporin (supresira imunitet, a koristi se kako tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ).

ordinacija.hr

Vezani članci:

arti-201106290014006 arti-201107040625006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali