Špek, vrhnje i maslac neopravdano ozloglašeni

2.10.2010.
11:45
VOYO logo

Mislite da zasićene masti doprinose srčanim oboljenjima? Razmislite još jednom.

Zadnja tri desetljeća upozoravali su nas da su zasićene masti među glavnim krivcima kardiovaskularnih bolesti. To je rezultiralo nizom savjeta o smanjenoj konzumaciji makronutrijenata. Međutim, novi dokazi pokazuju da unos zasićenih masti ima tek mali utjecaj na razvoj krvožilnih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među namirnice koje u velikom omjeru sadrže zasićene masti nalaze se mliječni proizvodi (posebno vrhnje i sir ali i maslac); životinjsko salo, kokosovo ulje, palmino ulje, čokoladaSerija članaka objavljenih u listopadskom izdanju časopisa Lipids objašnjavaju nova istraživanja na ovu temu. Znanstvenici specijalizirani za istraživanje masti analizirali su dokaze o unosu zasićenih masti i zdravlja i svi redom zaključili da strogu i pojednostavljenu zabranu unosa zasićenih masti treba ublažiti.

"Veza između unosa masnih mliječnih proizvoda i zdravlja ovisi o raznim faktorima poput ljudske genetike, životne dobi i životnog stila što može dovesti do različite reakcije na unos zasićenih masti," rekao je prof. J. Bruce German iz Department of Food Science and Technology, na Sveučilištu California u Davisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003100403006Profesor Philippe Legrand iz Agrocampus-INRA u Francuskoj potvrdio nove zaključke o zasićenim mastima istaknuvši da različite masne kiseline igraju različite uloge u našem tijelu. Zasićene masti se ne bi trebale tretirati kao jedinstvena grupa u smislu strukture, metabolizma i celularne uloge.

Rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ovisi o simultanom unosu drugih hranjivih tvari. Primjerice zamjena zasićenih masti mono-nezasićenima nema siguran utjecaj na razvoj kardiovaskularnih bolesti. S druge strane neučinkovito je pa čak i vrlo štetno ukoliko se umjesto zasićenih masti unose ugljikohidrati, posebno ako je riječ o rafiniranim ugljikohidratima poput škroba i šećera. Zamjena zasićenih masti s polizasićenima dovodi do tek nešto manjeg rizika od kardiovaskularnih bolesti. Umjesto toga stručnjaci preporučaju da se trebamo koncentrirati na veći unos morskih plodova bogatih omega 3 masnim kiselinama, žitarica punog zrna, voća i povrća te smanjeni unos trans-masti ( primjerice margarina) i soli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-200809120499006 arti-201003100403006 arti-200911240591006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo