Kako to izgleda? / Specijalna bolnica u kojoj se oboljeli od psorijaze liječe naftalanom

Više od 100 kreveta koliko ima Specijalna bolnica Naftalan nije dovoljno jer interes za terapije naftalanom puno je veći

19.2.2018.
10:00
VOYO logo

Zbog nedostatka smještaja odbili su veliku grupu Norvežana koja se na isti način može liječiti samo  u Azerbajdžanu. Danas je u Ivaniću organiziran prvi kongres oboljelih od psorijaze. 

Psorijaza je kronična imunološka nezarazna upalna bolest kože. Pretpostavlja se da bolest nastaje međudjelovanjem nasljednih genetskih čimbenika i različitih čimbenika okoliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se smatra da je nasljeđivanje psorijaze poligensko odnosno kombinacija više gena smještenih na različitim kromosomima odgovorna je za razvoj psorijaze. Među njima, ključnu ulogu imaju geni smješteni na kraćem kraku 6. kromosoma čija temeljna uloga je regulacija imunološkog odgovora. Na temelju dobi početka bolesti postoje dva oblika vulgarne psorijaze:

1. Tip I psorijaze se nasljeđuje; bolest započinje u mlađoj životnoj dobi (prije 40. godine) i tijek bolesti je teži nego u tipa II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Tip II psorijaze se javlja sporadično u kasnijoj životnoj dobi (nakon 40. godine) i ne nasljeđuje se

Za očitovanje kliničke slike bolesti u genetski podložne osobe potrebni su različiti vanjski čimbenici (trauma, bakterijske i virusne infekcije) ili unutarnji (stres, trudnoća, endokrini ili metabolički poremećaji) koji pokreću prvi nastup bolesti ili svako sljedeće pogoršanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temperatura naftalan ulja za vrijeme provođenja terapije je od 34  do 38 stupnjeva Celzijusa. Bolesnik je u naftalan ulju do razine ramena, terapija traje 12 minuta te se ponavlja kroz 6 dana. U prilogu pogledajte kako to izgleda

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo