Nezrele banane
Zelene banane, zajedno sa cjelovitim žitaricama, povrćem i vlaknima sadrže otporni škrob. To je najvažniji oblik topivih vlakana koje možete pojesti. Topiva dijetetska vlakna ne probavljaju se u tankom crijevu, ali se sporije apsorbiraju u organizmu, što tijelu daje energiju. Otporni škrob je ugljikohidrat, ali, za razliku od drugih ugljikohidrata, njegov kemijski spoj neće uzrokuovati porast šećera u krvi što smanjuje rizik od pojave dijabetesa.
Doprinose i mršavljenju jer potiču otpuštanje hormona, glukagona, koji povećava brzinu kojom naše tijelo sagorijevati masti. Otporni škrob je ključan za prehranu kada je u pitanju održavanje tjelesne težine i razine šećera u krvi. Pomaže i razvoju zdravih bakterija u debelom crijevu, čime se smanjuje rizik od pojave raka debelog crijeva.
Zelene banane su najbolji izvor otpornog škroba. Što je banana manje zrela, sadrži otporniji škrob.
Izbacite pire-krumpir
Način na koji pripremate hranu može promijeniti količinu šećera koji ćete unijeti u krvotok. Primjerice, 25 posto više šećera se nalazi u kuhanom krumpiru od kojeg radite pire, u usporedbi s krumpirom narezanim na ploškice. Krumpir i drugi ugljikohidrati sadrže velike granule škroba. Kuhanje i gnječenje škrobnih granula povećava količinu šećera i uništava membranu koja ih okružuje, pa dolazi do ispuštanja škroba koji se pretvara u šećer.
Pečeni ili prženi krumpir unijet će manje šećera u vaš krvotok od pire krumpira.
Voda smanjuje bol
Osam do 10 čaša vode dnevno može smanjiti bol u zglobovima. Naime, kada je tijelo dehidrirano, krv i ostale tekućine su gušće. Osim toga, kristali mokraćne kiseline (otpadne tvari koje inače odlaze iz organizma tijekom mokrenja), nakupljaju se u zglobovima što može dovesti do gihta i uzrokovati bol.
Voda je pomaže i pri mršavljenju. Čak i blagi oblik dehidracije će usporiti metabolizam za čak tri posto što može dovesti do debljanja. Svaka kap vode pomaže radu bubrega te uklanja višak tekućine iz organizma. Osim toga, popijete li vode neposredno prije spavanja spriječit ćete osjećaj gladi tijekom noći.
Pet čaša vode dnevno može smanjiti rizik od raka debelog crijeva za 92 posto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Cancer. Dobra hidratacija regulira i rad srca. To smanjuje vrijeme koje bi potencijalno kancerogene otpadne tvari ostale u debelom crijevu. Ista količina vode je smanjuje rizik od raka mokraćnog mjehura za 49 posto, a od razvoja raka dojke za gotovo 80 posto. Dobra hidratacija povećava protok krvi kroz jetru i pomaže tijelu da ukloni potencijalne kancerogene tvari.
Oprezno s tofuom
Vegetarijanci koji konzumiraju tofu kao potpunu zamjenu za meso, riskiraju manjak minerala u organizmu. Ti proizvodi su napravljeni od soje koja ima visok udio tvari takozvane fitinske kiseline. To može blokirati apsorpciju esencijalnih minerala kao što su kalcij, magnezij, bakar, željezo i osobito cink.
Neki vegetarijanci imaju tendenciju da proteine unose iz obrađenih izvora kao što su vegetarijanske kobasice i hamburgeri. Takve prerađene namirnice sadrže biljno ulje koje djelomično sadrži hidrogenirane masti zato ih treba izbjegavati. Istraživanja su, naime, pokazala da povećavaju rizik od pojave dijabetesa, srčanih bolesti i raka.
Masti su dobre
Dugo se vjerovalo kako je previše masnoća, osobito zasićenih masti, loše za zdravlje. Kao rezultat toga, mnogi ljudi su pokušali smanjiti količinu koju jedu. To je dovelo do porasta potrošnje rafiniranih ugljikohidrata, kao što su bijela riža, tjestenina i kruh, koji se mogu povezati s naglim porastom pretilosti. Masti su bolje u tome da dulje osjećate sitost. No, zahvaljujući mitu o niskom udjelu masnoća, postupno smo povećali unos ugljikohidrata. Osim toga, hrana bogata mastima oslobađa hormon glukagon iz gušterače. Glukagon potiče 'slamanje' masnog tkiva za nekoliko sati nakon što pojedete obrok što doprinosi osobama koje žele smršavjeti.
Smoothie nije bezazlen kao što ste mislili
Visoki unos fruktoze zaobilazi normalne procese u tijelu koji kontroliraju količinu šećera u krvi. Unos visokog dijela fruktoze ne stimulira tijelo na proizvodnju inzulina, hormona koji potiskuje apetit. Kao rezultat toga, masne tvari se mogu nakupiti u jetri što u konačnici dovodi do pretilosti i dijabetesa tipa 2.