Pijenje soka lubenice može olakšati bolnost mišića nakon vježbanja, pokazalo je novo istraživanje. Smatra se da amino kiselina L-citrulin, pronađena u lubenici, može kod sportaša smanjiti vrijeme oporavka i poboljšati rezultate pri vježbanju.
Sok lubenica je odavno popularan među sportašima, a stručnjaci su sad tome dali i znanstveni temelj.
U izvješću koje je objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, znanstvenici su objasnili da sok lubenice ima antioksidativna svojstva, da potiče povećanje mišićnih proteina i poboljšava sportsku izvedbu.
Međutim, ovo je prvi put da su znanstvenici istraživali učinkovitost soka lubenice obogaćenog s L-citrulinom.
Tim, na čelu s Encarna Aguayo s Tehničkog sveučilišta u Cartageni, u Španjolskoj, testirao je prirodni sok lubenice, sok lubenica obogaćen s L-citrulin te kontrolno piće koje ne sadrži L-citrulin.
Sve napitke volonteri su dobili jedan sat prije vježbanja. I prirodni sok i druga pića su donijeli olakšanje bolova u mišićima volontera. Ali L-citrulin u prirodnom soku (nepasterizirani) je ipak bio nabolji jer je tijelu donio najveće koristi. Znanstvenici smatraju da ovaj sok sadrži kemikalije koje ubrzavaju proces uklanjanja mliječne kiseline.
A mliječna kiselina je tvar koja može izazvati peckanje i bol u mišićima.
Smatra se da amino kiseline L-citrulin, pronađene u lubenici, mogu kod sportaša smanjiti vrijeme za oporavak i potaknuti bolji rad.
Štiti i srce
Prethodna istraživanja pokazala da lubenica također može pomoći u prevenciji srčanih bolesti jer zaustavlja nakupljanje štetnog kolesterola.
Studija na Sveučilištu Purdue u SAD-u pokazala je da konzumiranje lubenice može prepoloviti stopu akumuliranja 'loših' lipoproteina niske gustoće (LDL). LDL je oblik kolesterola koji dovodi do začepljenja arterija i srčanih bolesti.
Istraživači su također otkrili da redovita konzumacija lubenica pomaže u kontroli debljanja i rezultira s manje masnih naslaga unutar krvnih žila.