Koji je vodeći uzrok srčanih bolesti? Visoki krvni tlak koji je često potaknut velikim unosom soli u hrani. Hipertenzija je vodeći uzrok moždanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega. Čak i ako nikada ne bismo solili naše obroke, vjerojatno bismo i dalje unosili previše soli. To je zato što se dodaje u svakoj prerađenoj namirnici.
Nova analiza 133 klinička ispitivanja o smanjenju soli objavljena u britanskom časopisu BMJ pronašla je snažne dokaze o tome što bi se dogodilo ako bismo smanjili sol u hrani. Zbog smanjivanja soli došlo bi do smanjenja krvnog tlaka kod osoba koje boluju od hipertenzije, ali bi se smanjio i tlak ljudi koji nisu u rizičnoj skupini.
Što je veće smanjenje unosa soli, to je veći pad krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje. Ovo je velika stvar u prevenciji rekla je kardiologinja dr. Icilma Fergus iz njujorške bolnice Mount Sinai koja nije bila uključena u istraživanje.
(Foto: Thinkstock)
Isti istraživači nedavno su objavili članak u časopisu American College of Cardiology (JACC) koji je pregledao 200 objavljenih studija o utjecaju soli na mikrobe u našim crijevima, naš imunološki sustav i mala oštećenja krvnih žila koja mogu dovesti do bubrega problemi i demencija.
"Ukupni dokazi pokazuju da će smanjenje unosa soli biti neizmjerno korisno", rekao je glavni autor Feng He, istraživač sa Sveučilišta Queen Mary. "Napore da se smanji unos soli trebalo bi ojačati u cijelom svijetu kako bi se spasili milijuni ljudi koji pate i umiru od nepotrebnih moždanih udara i bolesti srca", piše CNN.