budite zdravi / Smanjivanje samo jedne namirnice znači da ćete biti zdraviji i smanjiti rizike

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Bolesti srca su ubojica broj jedna u svijetu. Odmah se postavlja pitanje što možete učiniti za svoje zdravlje

26.2.2020.
13:10
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Koji je vodeći uzrok srčanih bolesti? Visoki krvni tlak koji je često potaknut velikim unosom soli u hrani. Hipertenzija je vodeći uzrok moždanog udara, zatajenja srca i bolesti bubrega. Čak i ako nikada ne bismo solili naše obroke, vjerojatno bismo i dalje unosili previše soli. To je zato što se dodaje u svakoj prerađenoj namirnici.

Nova analiza 133 klinička ispitivanja o smanjenju soli objavljena u britanskom časopisu BMJ pronašla je snažne dokaze o tome što bi se dogodilo ako bismo smanjili sol u hrani. Zbog smanjivanja soli došlo bi do smanjenja krvnog tlaka kod osoba koje boluju od hipertenzije, ali bi se smanjio i tlak ljudi koji nisu u rizičnoj skupini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je veće smanjenje unosa soli, to je veći pad krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje. Ovo je velika stvar u prevenciji rekla je kardiologinja dr. Icilma Fergus iz njujorške bolnice Mount Sinai koja nije bila uključena u istraživanje.

Image
Foto: Thinkstock

(Foto: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti istraživači nedavno su objavili članak u časopisu American College of Cardiology (JACC) koji je pregledao 200 objavljenih studija o utjecaju soli na mikrobe u našim crijevima, naš imunološki sustav i mala oštećenja krvnih žila koja mogu dovesti do bubrega problemi i demencija.

"Ukupni dokazi pokazuju da će smanjenje unosa soli biti neizmjerno korisno", rekao je glavni autor Feng He, istraživač sa Sveučilišta Queen Mary. "Napore da se smanji unos soli trebalo bi ojačati u cijelom svijetu kako bi se spasili milijuni ljudi koji pate i umiru od nepotrebnih moždanih udara i bolesti srca", piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo