Play ponuda

SINDROM NEMIRNIH NOGU: / Pripazite na ove simptome, mogu ukazivati na probleme sa živcima

Image
Foto: Instagram

Sindrom nemirnih nogu neurološki je poremećaj koji se naziva i Ekbomov sindrom. Glavne karakteristike su senzacija u nogama i potreba za njihovim pomicanjem.

3.6.2017.
13:00
Instagram
Play ponuda

Neki od simptoma ovog poremećaja su i mravinjanje, bockanje, trzanje, trnjenje ili čak bol u nogama. Sve ovo uzrokuje potrebu za pomicanjem nogu i trešnjom kako bi se riješili tih osjećaja.

shimmer fallback

Kad bol u nogama upozorava na životnu opasnost

shimmer fallback

Kad bol u nogama upozorava na životnu opasnost

Simptomi sindroma nemirnih nogu

Simptomi se pojavljuju uglavnom kroz večer ili se za vrijeme večernjih sati pojačavaju. Najčešći prikaz sindroma nemirnih nogu je potreba za pomicanjem nogu i neugodne senzacije. Ljudi koji pate od ovog sindroma žale se i na otežano uspavljivanje te često buđenje zbog neugodnog osjeta. Mnogi bolesnici imaju situacije s periodičkim pokretanjem nogu i ruku za vrijeme spavanja. Ovo ne mora nužno biti simptom sindroma nemirnih nogu, već poremećaj spavanja.

Zbog teške neispavanosti povezane s neurološkim poremećajem, mnogima od onih koji pate od sindroma nemirnih nogu često se pogrešno postavlja dijagnoza depresije. Čest simptom radi teškog spavanja je često i tjeskoba i uznemirenost.

Iako vrlo čest, sindrom nemirnih nogu još je uvijek slabo prepoznat i često pogrešno dijagnosticiran.

Uzrok i učestalost sindroma

Opća procjena govori da se ovaj sindrom pojavljuje između 2-15 % u populaciji. Najčešće se pojavljuje u srednjoj životnoj dobi. Postoje i bolesnici mlađi od 30 godina, čak i djeca, no to su rijeđi slučajevi. Jedan od uzroka nemirnih nogu može biti i genetski - tako postoji pozitivna obiteljska anamneza u 40-92 % bolesnika.

  "Rezultati brojnih epidemioloških studija pokazuju da od 40 do 92 posto osoba sa sindromom nemirnih nogu ima rođake sa sličnim tegobama. Tvrdi se da rođaci prvog koljena imaju tri do pet puta veći rizik da imaju sličnu bolest", izjavila je prof. dr Marina Svetel, neurologinja.

Točni uzroci za nastanak sindroma nemirnih nogu još nisu poznati, no povezuju se s disfunkcijom neurološkog sustava. Istraživanja su pokazala da simptomi reagiraju na terapiju određenih lijekova koji uzrokuju promjene u tom susatavu. Sindrom se može javiti i u trudnoći i tada može biti rezultat nedostatka željeza ili oštećenja bubrega.

Liječenje sindroma nemirnih nogu

Liječenje sindroma nemirnih nogu uključuje tretiranje uzroka ovog problema. S obzirom na to da uzrok može biti i nedostatak željeza, liječnik će vam preporučiti dodatke prehrani, ili možete pokušati sa zdravom prehranom i povećati unos željeza i ostalih potrebniih tvari.

Image
ZDRAVA HRANA ZA SVAKI DAN: /

Fini i jednostavni recepti za zdravlje cijele obitelji

Prirodan lijek za nemirne noge

Neke od terapija koje možete obavljati sami kod kuće su:

 • joga
 • masaža
 • tople kupke
 • razne vježbe za istezanje nogu i poticanje cirkulacije
 • topli ili hladni oblozi
 • smanjenje unosa kofeina, alkohola i duhanskih proizvoda
 • istegnite se prije spavanja
 • unosite željezo
 • smanjite stres

Dakle, isprobajte sami, sigurno neće škoditi.

Play ponuda
Play ponuda